Muškarci ovdašnji bi, čak, možda rekli da je takvih, nepristupačnih žena sve više, da se ženi ili devojci više ne može prići, da se odmah nailazi na ”zid”. Da li je muška percepcija tačna ili je ovakav utisak samo odraz njihove nesigurnosti? Ili, možda, žene zaista stvaraju distancu jer smatraju da ne nailaze na prave ”kandidate”, jer su postale samostalne, jer ne moraju da prave kompromise…? Mnogo je ”možda”, a svaki pojedinačni odgovor može biti tema zasebnog teksta.

Ovog puta, bavimo se tim nedostupnim, nepristupačnim, nedostižnim iz sledeće perspektive – da li su žene koje odaju utisak nepristupačnosti zaista obavezno ohole, hladne, nezainteresovane ili se ispod fasade krije nesto kompleksnije? Evo potencijalnih razloga za žensku ‘’nedostupnost’’.

 

”Zauzeta sam”

 

Neke žene su imale sreće da nađu svog Pravog, ali veliki broj žena, priznajmo, ostaje u vezi sa muškarcima koji ni izbliza ne zadovoljavaju njihove potrebe – bile one mentalne, životne, seksualne. Neke su čak i sa muškarcima za koje znaju da ih varaju, ali, eto, nikako da se odluče da naprave odlučujući korak i zakorače u nepoznato, odnosno da pokušaju da nađu boljeg muškarca za sebe. Moć navike je čudo, a još veće čudo taj beskonačni strah od samoće. Čak i kada sretnu boljeg muskarca, čak i kada on pokaže da je zainteresovan, ove žene se ne libe da kazu ”zauzeta sam”, iako se njihova romantična preokupiranost osobom sa kojom su u vezi odavno pretvorila u svojevrsni psihološki zatvor.

Rastrzane u konfliktu, svesne nekvalitetne veze koja ih iscrpljuje, (ponekad iracionalne) obaveze koju osećaju prema partneru, krivice zbog potencijalne privlačnosti prema nekom drugom može dovesti do odbojnog, negativnog, ponekad i agresivnog stava i odbijanja.

 

”Ja sam bolja od tebe”

 

Priznajte, dešavalo nam se svima – neko pokaže naklonost, pokaže da smo mu privlačni, a mi pomislimo ”mogu ja i bolje”. Ponekad smo prosto previše fokusirani na išćekivanje idealnog rešenja da nam realni životni partneri prolaze ispred nosa. I odlaze u suprotnom pravcu. Nažalost, muškarac može učiniti malo toga ako naiđe na devojku koja u startu ima unapred projektovanu sliku muškarca kakvog želi, ako nije otvorena za nova poznanstva i, najgore, ako potcenjuje muškarca koji joj se nudi.

 

”Živimo u različitim gradovima”

 

Ova vrsta nedostupnosti je drugačija od svih ostalih nabrojanih jer govorimo o fizičkoj nedostupnosti – a ona može biti jednako frustrirajuća kao mentalna.

Veze na daljinu su nešto što bi svako trebalo da proba, prosto da bi prošao kroz svu dramu i uzbuđenje takvog ljubavnog odnosa i potom shvatio šta se dobija, a šta gubi u takvim odnosima. Usponi i padovi u ovakvim vezama su, vrlo često, uzbudljiviji, euforičniji, ali i bolniji nego u slučaju konvencionalnih veza i parova koji žive u istom gradu.

Veza na daljinu stavlja na probu vaše kreativne potencijale (kad nema fizičkog kontakta, spremite se na pisanje romantičnih, duhovitih mejlova, smsova, na stalno animiranje vašeg partnera kako biste mu smanjili utisak razdvojenosti), vašu sposobnost da nekome bezrezervno verujete, volju da mnoge svakodnevne stvari koje biste želeli da delite sa voljenom osobom, delite sa prijateljima, poznanicima ili ni sa kim.

Realna opasnost veze sa ženom koja je fizički nedostupna jer ne živi u vasem gradu je da oboje brzo sagorite, da zbog nemogućnosti da realizujete sve svoje želje postanete nesrećni, nezadovoljni, a da konflikt ne možete da razrešite – iz veze vam se ne izlazi, a istovremeno vam je u vezi loše.

 

”Izašla sam tragično povređena iz prethodne veze”

 

Postoji vreme za bol, patnju, vreme u kome se jedan odnos koji se završio mora odbolovati. Tek nakon tog perioda, a on može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko godina, pravila nema, žena može biti spremna za novu ljubav.

Pre toga, čak i ako naiđe na savršeno strpljivog, nežnog, pažljivog, poželjnog muškarca koji je spreman da za nju sve učini, neće stupiti u vezu s njim ili, još gore, počeće da se zabavljaju, a ona će potom svoje žaljenje za bivšom vezom uneti u novi odnos i sadašnji partner može postati ”vreća za udaranje”, neko ko će morati da sluša sve što vas je bolelo, povredilo, da se nosi sa nesigurnostima, promenama raspoloženja, ljutnjom koju je izazvao neko drugi.

I tako, iako u vezi I deklarativno dostupna, ove žene su nedostupne za pravi novi početak. Nedostupne žene su često ispod hladnoće, nezainteresovanosti, čak i neprijatnog ponašanja vrlo emotivne, povređene, uplašene, a svoja osećanja ne umeju drugačije da kanališu nego kroz odbojnost, kao odbrambeni mehanizam jer sledeću vezu posmatraju kao potencijalno novi izvor razočaranja.

 

”Ne želim stalnu vezu”

 

Neki bi rekli ”to su žene sa viškom muških hormona”, što je svakako pogrešna, ali ilustrativna opservacija. Jer kao što postoje muškarci koji ne žele obavezu koju nosi ozbiljna veza, postoje i žene.

To nema veze sa hormonima, polom, to ima veze sa nečijim karakterom, željama, potrebama, ponekad i prethodnim iskustvima (videti prethodnu tačku teksta). Jednostavno se veza u kojoj se partneri kompletno predaju jedno drugom, provode slobodno vreme zajedno, prave zajedničke planove, opaža kao nešto što sputava ili, jednostavno, ne inspiriše. Teško je naći muškarca koji će razumeti potrebu žene da ima svoje vreme, svoje prijatelje, svoje planove, koji njega ne uključuju.

Takve žene se često doživljavaju kao neosvojive, nepristupačne, optužuju se za nedostatak emocija, a istina još češće može biti sasvim drugačija – i one žele nekoga koga će voleti i ko će njih voleti, samo će format te razmene biti nešto drugaciji od konvencionalnog. Ovakve žene traže stabilne, jake, samostalne muškarce, koji neće biti nepoverljivi i nesigurni svaki put kad ne vide ili ne čuju svoju lepšu polovinu duže od 24 sata. Nažalost, takvih nema mnogo.

 

”Sviđa mi se neko drugi”

 

Ovaj tip žena je ponekad sličan ranije opisanom tipu ”bolja sam od tebe”. Imaju svoju viziju idealnog, u ovom slučaju otelotvorenu u osobi koja postoji i koju poznaju. I čak i kad je ta opcija nemoguća za realizaciju, kada je muškarac koji im se dopada nedostupan, one ne odustaju. Drugi muškarci pored njih prolaze, ali one ne skreću pogled, odajući utisak osobe koju je nemoguće osvojiti. A ona je, zapravo, odavno osvojena – u svojoj glavi.

 

‘’Imam svoj tip muškarca – a to nisi TI’’

 

Dok su neki tipovi muškaraca otelotvorenje sna za neke žene, postoje i one druge, koje će biti apsolutno nezainteresovane i neimpresionirane kvalitetima koje isti muškarac poseduje. Ima žena koje vole da kažu da imaju ‘’svoj tip’’ muškarca – bilo da taj tip uključuje fizički izgled, društveni status, karakterne osobine – one ne odustaju od zacrtanog i analiziranje njihovih bivših partnera ukazuje na postojanje određenog šablona.

Za neke muškarce može biti izazov osvajanje žene koja ih ne posmatra kao idealnog, dok će neki muškarci pobeći glavom bez obzira kada im se stavi do znanja da njihov izgled, ponašanje, profesija nisu iz kategorije poželjnih.

Međutim, i ove žene nisu neosvojive – iako su naizgled tvrdoglave i odlučne da ostvare odnos samo sa precizno definisanim tipom muskaraca prijatno će ih iznenaditi neko ko iskače iz šablona i donosi nešto novo i uzbudljivo. Dakle, iako niste njen tip, ne odustajte, možda baš vi budete taj koji će u njenu definiciju idealnog uneti neke nove odrednice.

 

‘’Čudna sam’’

 

Ima devojaka i žena koje sa sobom nose različite tajne, neke neobične navike, koje imaju svoje male, ‘’čudne’’ rituale, sitnice koje ne vole da dele ili za koje misle da nisu poželjne i boje se da ih partner neće razumeti. Ponekad su to trivijalnosti, a ponekad su to i nešto krupnije stvari – neuroze, čak i fobije, strahovi, konflikti…

Takve žene su se možda već i ‘’otvorile’’ nekom prethodnom partneru, podelile svoje najskrivenije delove, i naišle na odbijanje, možda čak i prezir, ismevanje, ostavljanje. Sve to je rezultiralo podizanjem zida i građenjem neprobojne fasade. I ponovo se vraćamo na već pomenuto – deluju hladno, deluju nesavladivo, deluju drsko, a zapravo samo skrivaju strah od neprihvatanja.

Konačno, kao i svaka generalizacija i klasifikacija, ni ova ponuđena nije ni idealna, ni sveobuhvatna. Jer naravno da postoje istinski nedostupne, hladne, nezainteresovane žene koje uzbuđenje pronalaze u zaplašivanju, rasterivanju zainteresovanih muškaraca, koje ispod površinske odbojnosti kriju – još odbojnosti i koje, jednostavno, vole da se igraju mačke i miša. O takvim ženama – neki drugi put.

 

Piše: Maja Antić

Nema komentara

Komentariši