Šesto čulo nije privilegija odabranih, niti je rezervisano samo za žene. To je naša unutrašnja mudrost, glas koji nam pomaže u donošenju važnih odluka. Vežbanje nam može pomoći da ga bolje čujemo.

Odlučili ste prihvatiti poslovnu ponudu, ali naprosto ste u dubini duše znali da to nije bilo pametno i da neće dobro završiti. Ili, suprug vam je spomenuo susret sa vašim poznanikom kojeg dugo niste videli, a vi ste odmah znali (i to potpuno sigurno) o kome je reč i pre nego što je izgovorio njegovo ime. Zvuči vam poznato, zar ne?

Iako bi to moglo govoriti u prilog vašoj vidovitosti, puno je verovatnije da se na delu pokazala vaša intuicija, sposobnost direktnog shvatanja ili, kako je još zovu, unutrašnja mudrost i šesto čulo. Ali, kod ljudi kod kojih je visoko razvijena, nije ništa manje spektakularna od vidovitosti, naprotiv.

Pritom je dobra vest da smo svi na ovom svetu intuitivni (u većoj ili manjoj meri), a još je bolja da intuiciju možemo vežbati. S obzirom na to da govorimo o osećaju, a ne o misli, odnosno proizvodu našeg razuma, činjenica je da žene u startu imaju prednost pred muškarcima jer prihvataju intuiciju kao najnormalniju stvar na svetu. Ali nipošto nisu i njeni ekskluzivni vlasnici.

Dakle, taj glas spoznaje koji izvire iz dubine naše duše nema u svojoj podlozi nikakav logičan proces. To je alternativan izvor znanja, sposobnost spoznaje koja nam je svima dana po rođenju. Mnogi veliki mislioci poput Immanuela Kanta ili Carla Junga (uočite da je reč o muškarcima) naglašavali su važnost intuicije i pisali o njenom uticaju na njihov privatni i poslovni život. Definisali su je kao a priori znanje, bitan i nezamenjiv alat koji je dat ljudima na raspolaganje.

Takođe treba reći da je intuicija sredstvo kreativnog samoizražavanja, posebno u likovnom stvaralaštvu, muzici i književnosti, a stoji i u podlozi mnogih zapaženih uspeha na području nauke, ekonomije preduzetnika. Tu često govorimo o moćnicima koji su zgrnuli bogatstvo i stekli slavu zahvaljujući čistom feelingu.

Na kraju, intuicija je vaša veza sa podsvesnim, način na koji podsvesni um šalje poruke svesnome. Upravo je zato tako zadivljujući izvor kreativnosti, mudrosti i razumevanja koji nadilazi područja iskustva i razmišljanja.

 

Prednosti razvijanja intuicije

Ako još uvek ne znate zašto biste uopšte trebali razvijati intuciju, odnosno u čemu bi vam ona mogla pomoći, evo nekoliko razloga za:

– Inuticija pomaže u smanjivanju stresa zahvaljujući efikasnom rešavanju problema
– oslobađa kreativnost i maštovitost
– povezuje vas sa vašom podsvesti, pa vam tako pomaže da otkrijete skrivene misli o sebi i životnim situacijama u kojima se nalazite
– intuicija sprečava gomilanje negativnih emocija i misli
– integriše funkcije leve i desne polovine mozga pa na taj način omogućava celovit prikaz stanja
– poboljšava fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje

 

Vežbanje unutrašnje mudrosti

1. Meditirajte, utišajte svoj um i osluškujte

Svakodnevno odvojite vreme u kojem ćete iskusiti tišinu. Vežbajte smirivanje uma bilo da se pritom služite uobičajenim tehnikama disanja ili nekim vama bliskim oblikom meditacije. Pritom nemojte razmišljati, analizirati, pokušati sve shvatiti. Naprosto budite otvoreni i osluškujte. Pustite misli neka slobodno lutaju, a otvorite vrata idejama i rešenjima. Slušanjem intuicije povezujete se sa većim znanjem koje vam dolazi kroz simbole i osećaje.

 

2. Naučite verovati feelingu – unutarnjem glasu

Ako vam nešto naprosto nije kako treba, lako je moguće da imate pravo. Također treba prestati generalizirati – ako je nešto bilo dobro za nekog drugog, to ne znači da će to isto biti dobro i za vas. Intuicija je vaš unutarnji vodič i morate joj naučiti vjerovati. U početku to može biti zastrašujuće, no pružite joj mogućnost da se razvije.

 

3. Obratite pažnju i budite svesni

Kako biste povećali svoje intuitivne sposobnosti, morate obratiti pažnju na zbivanja oko vas. Na taj način prikupljate podatke iz okoline, odnosno gomilate materijal koji će poslužiti vašem podsvesnom umu u što tačnijem šaptanju. Dakle, vaša intuicija koristi informacije koje je prikupio svesni um i tako se stvara kontekst – kad imate neki problem, lakše ćete intuitivno dokučiti rešenje ako raspolažete sa većim brojem podataka.

Isto tako, znanje i razumevanje stečeno kroz iskustvo omogućiće vam bolje razumevanje intuicije, odnosno poruka koje vam šalje podsvesni um. Obratite pažnju i na trenutke inspiracije – čim više ćete ih uočavati, tim češće ćete ih i doživljavati. Ukratko, budite čim više svesni čak i onih najtiših glasića koji izviru iz dubine vašeg bića i poslušajte šta vam govore.

 

4. Zaposlite podsvest tokom spavanja

Pre odlaska na spavanje fokusirajte se na problem koji niste uspeli rešiti. Razmišljajte o njemu, istražujte moguća rešenja. To će podstaknuti vašu maštovitost i zaposliti vašu podsvest koja bi vam mogla ponuditi kreativna rešenja tokom sna. Zato uvek imajte pri ruci olovku i papir kako biste mogli i usred noći zapisati ideju koja vas je iznenada probudila.

 

5. Zapisujte svoje misli

Kad o nečemu pišete, obuzimaju vas misli, osećanja i ideje kojih niste u potpunosti svesni. Zato je pisanje odličan način oslobađanja unutarnjih poruka, uvida ili skrivenog znanja o nekoj situaciji ili problemu kojeg treba rešiti.

 

6. Zabavne vežbice

Amerikanac David Stevens bavi se profesionalno intuicijom i vežbama na tom području pa je osmislio i takozvanu Yogu uma (Yoga of the Mind). Među ostalim, predlaže i dve zabavne vežbe razvijanja intuicije:

Čitanje na slepo: Uzmite tri lista papira, razmislite o problemu sa kojim ste trenutno suočeni, pa na svaki list zapišite po jedno moguće rešenje. Okrenite listove naopako i dobro ih pomešajte. Potom polako iznad njih prelazite rukom i iznad svakog obratite pažnju na osećaje – iznad kojeg papira je osećaj bio najsnažniji, najpozitivniji? Okrenite papire i usmerite se na rešenje za koje ste na slepo imali najbolji feeling.

Igra semafora: Zamislite semafor sa crvenim i zelenim svetlom – crveno znači NE, a zeleno DA. Postavljajte sebi pitanja na koja je moguće odgovoriti sa da ili ne, pa pokušajte videti unutrašnjim okom koja će se lampica upaliti. Počnite sa jednostavnim pitanjima / tvrdnjama kao što je, na primer, vaše ime (Zovem se Ana).

Potom nastavite sa drugim imenom koje nije vaše (Zovem se Tea), pa posmatrajte svetla na semaforu. Poigrajte se sa takvim jednostavnim pitanjima i tvrdnjama, pa nakon nekog vremena, nakon što ste uhodali mozak, krenite na problem za koji ne znate odgovor.

Nema komentara

Komentariši