“U braku sam gotovo šest godina s muškarcem koji je 25 godina stariji od mene. Naša razlika u godinama može utjecati na naš izbor u glazbi, ali ni na koji način ne utječe na naše rasprave, osobne ciljeve ili ljubav i divljenje jedno prema drugome. Imam 28 godina i ne mogu zamisliti vezu s nekim drugim osim sa svojim 53-godišnjim suprugom, kojemu su u brojnim prilikama govorili da izgleda kao Billy Joel. Evo pet načina na koje me moj brak sa starijim muškarcem učinio boljom osobom…

1. Više slušam.

Moj suprug imao je dosta divljih godina života prije mene (primjerice, kad mu je kuća eksplodirala dok je bio dijete, proveo je ludo vrijeme u bendu, a tu je i tragična smrt njegove četverogodišnje kćeri u požaru), pa sam naučila postati slušatelj. Slušanje o životnim iskustvima svog supruga, i pozitivnim i negativnim, pomoglo mi je u donošenju vlastitih odluka.

2. Otvorenija sam.

Da, veze između mlađih žena i starijih muškaraca mnogo su češće nego obrnuto, ali to ih ne čini manje tabuima. Kad smo se Tom i ja prvi put sreli, imala sam samo 18 godina i bila sam krajnje nesigurna u svoju novu vezu. Sigurno nisam htjela da me vršnjaci osuđuju, misleći da mi „moj partner može biti otac“, da je „čudan“ ili „odvratan“, niti se pitam je li moj dečko prošao krizu srednjih godina. Uistinu sam naučila ponašati se prema drugima onako kako bih željela da se ponašaju prema meni.

3. Partner me učinio povezanijom.

Naša veza je polako napredovala od pogleda u stranu i intelektualnog razgovora za ručkom do dugih poljubaca i strastvenih zagrljaja tijekom poslijepodneva provedenih u krevetu. Za razliku od mlađih muškaraca, moje iskustvo sa suprugom više se odnosilo na nas dvoje nego samo na njega i njegove želje. Možda kao dobro vino, muškarci se s godinama također popravljaju.

4. Pomaže mi da uživam u trenutku.

Suprug me stalno uči da uživam u trenutku u kojem se nalazim umjesto da se usredotočim na budućnost. Današnje društvo se možda fokusira na postignuća i titule, ali zahvaljujući svom suprugu, taj način razmišljanja mi više ne odgovara. Podsjeća me da ne želim potratiti svoj život, jer ću u tren oka biti njegovih godina.

5. Naučila sam slijediti svoje srce.

Unatoč tome što su nam drugi govorili da će nas razlika u godinama razdvojiti, moj suprug i ja smo oboje saznali da nas je tih 25 godina razlike zbližilo više nego što je itko, uključujući nas, mogao zamisliti. Od početka smo znali da je naša ljubav prava i nismo dopuštali da itko utječe na našu vezu. Shvaćanje da moraš živjeti svoj život za sebe je toliko važno, ali to često zaboravljamo. Moja me veza svaki dan suptilno podsjeća na tu istinu.

Veze s razlikama u godinama mogu biti stigmatizirane, ali moj stariji partner me naučio toliko toga o životu i ljubavi. Ako si u vezi s nekim tko je puno stariji od tebe, nemoj odustati – naučit ćeš toliko toga, a tvoj život s partnerom bit će vrijedan tvog vremena.”

Nema komentara

Komentariši