Saturn u horoskopu nam naplaćuje dugove, muči nas i kažnjava, uzima nam novac, ljubav ili zdravlje – kako prevladati iskušenja?

Tradicionalno, Saturn je planeta koja naplaćuje dugove, pa ponekad ima tu nezahvalnu dužnost da muči, kažnjava, sankcioniše i uništava sve ono što bismo hteli da sačuvamo. To se odnosi na situacije, ljude oko nas, pa čak i na naše fizičko telo. Zato je u ljudima Saturn uvek budio strahopoštovanje i bio više cenjen nego voljen.

Ipak, on ne predstavlja samo bol, disciplinu, ograničenja i patnju, već i psihološki proces sazrevanja koji je za ljudsko društvo neophodan. Njegova ograničenja bi trebalo shvatiti kao način za postizanje više svesti i povezivanje sa božanskim.

Teška iskustva koje Saturn donosi nekim osobama su neophodna, jer tek kroz njegovo delovanje one počinju da shvataju suštinu stvarnosti, kao i svoj položaj u materijalnom svetu. Nema osobe koja u svom životu nije iskusila Saturnov uticaj. Kod nekih je proizveo samo odlaganje, kašnjenje, prekide, odvajanje, psihičke krize, dok je kod drugih ukazivao i na velike životne katastrofe, smrti, bolesti i slično.

Sva dešavanja zavise od natalnog položaja Saturna, odnosno od onoga šta smo u nekom životu radili. Što je u natalnoj karti lošije postavljen, iskušenja, kao i patnje u životu, biće veće. Ipak, to sve nije bez razloga, jer Saturn želi da nas oslobodi loše karme. Ono što smo nekada drugima radili, to ćemo sada iskusiti na svojoj koži.

On nas stavlja na iskušenja, da bi video koliko smo sazreli i koliko razumemo svoje istinske potrebe. Saturn je mudrac koji sve radi polako i staloženo, ali precizno i pravedno. Nije čudo što se njegova egzaltacija nalazi baš u znaku Vage (pravda), jer u horoskopu Saturn uvek predstavlja sudiju, a Jupiter advokata. Položaj Saturna u kućama, znaku i aspektima, govoriće o našem dugu u određenoj oblasti života. Ona kuća u kojoj se Saturn nalazi osobi može praviti probleme u vidu kočenja, kašnjenja, zabrane, restrikcije, težine, usporavanja, muke, bede, izolacije i slično.

 

Urođena izdržljivost

 

Saturn u 1. kući 

-govori o teškom životu, jer osobu koja ima ovaj aspekt u svom horoskopu počinje da pritiska od samog rođenja. Ako je blizu ascendenta (podznaka), to govori da je i njen dolazak na svet bio težak, da se majka napatila dok ju je rađala, da je bilo opasnosti na porođaju kako za majku, tako i za dete.

Ukoliko je dobro postavljen, svakako da neće biti većih problema, osim kašnjenja i odugovlačenja. Ukazuje na ambicioznost i istrajnost. Takve osobe mogu puno toga da postignu, ali sa mnogo truda, ulaganja, napora i težine. Sa ovakvim položajem Saturna u životu se ništa lako ne dobija. Karmički, osoba mora da prolazi kroz teškoće, pa tek nakon toga stiže nagrada. Mora da se savije kičma od težine i problema, da bi Saturn nešto dao. Drugim rečima, Saturn u 1. kući ne daje ništa dok ne vidi muku na licu.

Sa Saturnom na ascendentu ove osobe su, pri rođenju, uglavnom imale obmotanu pupčanu vrpcu oko vrata. Sve ovo govori da im je život od početka spremao neku težinu. Dakle, još u ranom periodu osoba se sreće sa nekim ograničenjima, zabranama ili nemogućnostima da ostvari ono što želi. Ovo mogu biti izuzetno izdržljive osobe, naviknute da podnose razna ograničenja, mučenja i patnje.

Zato su ozbiljne, jer ih život tera da budu takve. Ukoliko je Saturn loše aspektovan (naročito od dispozitora, tj. vladara znaka u kome se nalazi neka planeta), može da stvori i fizičke probleme, nedostatke, duge i hronične bolesti, kao i kašnjenje mnogih stvari u životu.

 

Beda i siromaštvo

 

Saturn u 2. kući 

-govori o problemima da se zaradi novac, ali i o našem stavu prema sistemu životnih vrednosti. Saturn ovde nije blagonaklon i ograničava zaradu, koja je često bedna. Pošto Saturn vlada skupljanjem, i tako mala zarada će se teškom mukom zaraditi. Osoba će stalno biti u dugovima koje ne može da vrati, što će joj stvarati još veći teret.

Najlošiji položaj Saturna u 2. kući je u znaku Raka i Ovna, gde se on nalazi u izgonu i padu, što znači da pravi mnogo veće probleme nego inače. U ovim znacima je potpuno ili oslabljen, ili izvitoperen, pa će stvarati problem za problemom. Ovo je bedan život, jer je osoba u nekom životu otimala novac, pljačkala, prema njemu se bahato ponašala, rasipala, ili ga možda nije dala nekom kome je stvarno bio potreban.

Zato u ovom životu ispašta upravo kroz nemaštinu, zato što novac nije vrednovala, ili je na nasilan način nekada do njega dolazila. Možda je nekome mogla novcem da spasi život, ali nije htela. Zbog svoje škrtosti, sada jedva sklapa kraj sa krajem, a kako vreme odmiče, situacija postaje sve teža i teža.

Ukoliko Saturn u 2. kući ima dobre aspekte, naročito sa dispozitorom, Jupiterom, Venerom ili Plutonom, može se zaraditi veliko bogatstvo, što takođe dolazi po karmi. Ove osobe imaju strah od siromaštva, pa ceo život usmeravaju na sticanje novca. Podsvest ih na to tera, jer su u nekom životu bile u velikoj bedi. U tom slučaju javlja se glad za novcem, pa se sve usmerava ka njemu i osoba ga sa velikom mukom stiče i gomila.

Video sam dosta bogatih ljudi sa Saturnom u 2. kući. Ipak, koliko god da novaca imaju, oni u njemu istinski ne mogu da uživaju. To je opet neko njihovo prokletstvo, što je takođe simbolika Saturna. Bez obzira na količinu novca, oni uvek smatraju da ga nemaju. Često se boje da ne ostanu gladni.

 

Loši odnosi

 

Saturn u 3. kući 

-može da utiče na mentalno stanje, sporo mišljenje, teškoće u osnovnoj školi, probleme sa braćom i sestrama. Obično se sa njima ne slažu, odnosi su im hladni i napeti, slabo se viđaju i u tome su istrajni i tvrdoglavi. Brat ili sestra mogu da budu neprijatelji, ili ih osoba tako doživljava.

Oni i kada hoće da pomognu samo donose probleme, čak i kada to ne žele. U nekom prošlom životu osoba koja ima ovakav položaj Saturna ostala im je dužna, pa se oni u njen život vraćaju kao rođaci. Odnosi su hladni, bez emocija, zadovoljstva i ljubavi.

Ovaj aspekt takođe stvara probleme u saobraćaju, pa oni koji ga imaju trebalo bi da pripaze dok voze, naročito kada su u pitanju raskrsnice (Saturn), velika zaprežna vozila, kamioni, trolejbusi i tramvaji (Saturn u Vodoliji), a sa Saturnom u Blizancima, od autobusa. Za njih je opasno da voze zimi, kada je led, a takođe i tamo gde se odranja kamenje.

Sa ovakvim aspektom osoba je nekada presretala karavane, otimala, pljačkala, silovala, a možda nekoga i ubila. Pa upravo tu, na nekom putu, gde je neko od njenih žrtava stradao, sada se slično njoj može desiti. Možda su tuda nekada prolazili karavani, a ona je sa grupom razbojnika upala i nekoga povredila. Sa takvim položajem Saturna ne bi trebalo stopirati, a ni nekome stati kolima, jer nikada ne znate da li je to možda ona osoba koju ste nekada u šumi presreli, napadajući njenu kočiju.

 

Mračna kuća

 

Saturn u 4. kući

-govori o karmičkom ispaštanju kroz kuću, porodicu, majku i detinjstvo. Osoba se rađa u siromašnoj porodici, živi u nezdravim uslovima, u bedi, među ukućanima koji se ne podnose. U kući je atmosfera hladna, ćuti se, kritikuje, negoduje i zabranjuje. Majka ili otac mogu da budu bolesni, pa osoba o njima mora da brine. Kretanje joj je ograničeno, pa koliko god bi ta osoba želela da napusti kuću – ne da joj se. Saturn je, kao sidro, drži upravo tamo gde se rodila.

Ovakve osobe teško odlaze od kuće, jer ih Saturn primorava da makar jedan deo života provedu u vrlo teškim uslovima. Kuća je stara, nasleđena od dede, često oronula, a sa Neptunom u kombinaciji, puna vlage.

Ovo znači da je osoba u prošlom životu zanemarivala porodicu, decu, roditelje. Nije im davala emocije, bila je teška, hladna i distancirana. Nije poklanjala pažnju bliskim članovima porodice, čime ih je lišavala ljubavi sa svoje strane. Ovo ne mora uvek da znači da je osoba bila bez osećaja, već da ih nije pokazivala, što govori o nekoj njenoj unutrašnjoj blokadi. Zato sada mora da prođe kroz ona iskustva, koje je nekada drugima nametala.

U dobrim aspektima ovo ni u kom slučaju ne donosi ovakve probleme. To može da donese stroge i ambiciozne roditelje, zna se red u kući, patrijarhalno vaspitanje i osoba nema potpunu slobodu. To nije zlonamerno od strane roditelja. Ipak, kao da dovoljno ljubavi u kući nema, možda zbog prezauzetosti roditelja, ili zbog toga što je neko od njih često odsutan.

 

Nema ljubavi

 

Saturn u 5. kući 

-najviše se odnosi na karmičke dugove i ispaštanje po pitanju ljubavi i dece. Na ljubav se dugo čeka, partner se teško nalazi, a kada se nađe, veza je puna problema. Partneri su obično stariji, dosadni i opterećuju. I seks nije naročito interesantan, jer postoje blokade. Seksualna iskustva se doživljavaju kasnije, a ona prva su uglavnom problematična, teška i traumatična.

Drugi deo života je mnogo bolji što se ljubavnog života tiče. Kuća iz koje je Saturn došao pokazaće nam odakle dolazi partner. Ukoliko je iz 6-te kuće, to je preko posla, iz 3. kuće je iz komšiluka, iz 11-te preko prijatelja, ili je bio prijatelj, i sl. Uglavnom, Saturn ovde ograničava i ne daje puno veza, ali one su obično duge.

U dobrim aspektima daje vernost u ljubavi, partner se ceni i on u život osobe unosi ozbiljnost.

Rekli smo da Saturn u 5. kući u lošim aspektima može da ukaže na karmički dug i ispaštanje kroz decu. Dece nema mnogo, ili su bolešljiva i slaba, a u lošijim aspektima ovo govori i o nemanju dece. Ipak, da bismo ovo potvrdili, moramo da pogledano i druge signifikatore za decu. Pogotovo u ženskom horoskopu položaj Meseca i Venere, a u muškom horoskopu položaj Sunca i Marsa.

U prošlom životu osoba je ostavila svoju decu, otišla daleko od njih i time im uskratila ljubav. Možda je prema deci bila surova, ili ih je u životu ignorisala. Zato ih sada možda uopšte nema, kako bi mogla da shvati njihov značaj, a samim tim i grešku koju je nekada nesvesno napravila.

 

Problemi na poslu

 

Saturn u 6. kući 

-ukazuje na probleme na poslu. Najčešće daje nezaposlenost, a čak i kada se osoba zaposli, to su niži poslovi, prljavi, teški. Na poslu se ostaje duže nego što bi trebalo, što se automatski odnosi i na zdravlje.

U dobrim aspektima Saturn će dati odgovorne ljude koji dosta rade, a ako se bave saturnovskim zanimanjem, mogu da imaju mnogo uspeha. Ovde Saturn neće praviti probleme, ukoliko je dispozitor (vladar znaka u kome se nalazi neka planeta) postavljen dobro. Ipak, posao će osobu iscrpljivati, a kako vreme bude prolazilo, on će joj biti sve teži.

Ovo je takođe karmički dug koji se odnosi na zdravlje. Saturn u 6. kući daje teške i hronične bolesti koje se vuku kroz ceo život. U lošim aspektima sigurno će biti pogođen onaj organ kojim vlada znak u kome se nalazi Saturn.

Ako je Saturn u 6. kući u Ovnu, osoba može imati glavobolje, migrene, povrede glave, u Biku će dati problem sa grlom, štitastom žlezdom, u Blizancima sa disajnim organima, u Raku sa želucem, grudima, u Lavu sa srcem, kičmom, pritiskom, u Devici sa varenjem, crevima, u Vagi sa bubrezima, u Škorpiji sa reproduktivnim organima (jajnici, prostata), u Strelcu su u pitanju išijas, kukovi, u Jarcu kosti, zglobovi, reumatizam, koža, u Vodoliji centralni nervni sistem, hipofiza, a u Ribama depresije, strahovi, stopala, limfne žlezde, i dr.

Sve to znači da je u prethodnom životu bilo problema u braku, i da je partner zbog toga oboleo. Osoba je nekada bila hladna, napuštala one koji su je voleli i nije davala ljubav onima koji su od nje to očekivali. Sadašnja 6. kuća je, u stvari, 7. kuća u prošloj inkarnaciji, što znači da se dug zbog lošeg stava prema partneru sada odrađuje kroz zdravlje.

 

Brak kao kazna

 

Saturn u 7. kući 

-govori da se karma odrađuje preko braka; najverovatnije da se vraća partner iz nekog ranijeg života. Ovo naročito govori retrogradni Saturn u 7. kući, ili ako on dolazi iz 12-te kuće. Kada je Saturn u lošima aspektima, u braku nema ni sreće, ni ljubavi, ni zadovoljstva. Seksualni život potpuno umire, a strast kao da nikada nije ni postojala. Odnosi su hladni, bez osećanja i strasti.

Saturn ovde govori da je upravo bračno iskustvo teško zato što je osoba nekada zanemarivala svog partnera, ili je prema njemu bila hladna i despotski nastrojena. Ona se u ovom životu suočava sa takvim partnerom, da bi okusila patnju koju je napravila nekom (a možda i baš sadašnjem partneru) u prošlom životu.

Partner može biti ružan, neugledan, niskog obrazovanja, siromašan, iz problematične porodice, sujetan, iskompleksiran, tvrdoglav i zavidan. Ovde je sreća jedino ako se umeša Uran koji može da dovede do razvoda. U suprotnom, osobe se mrze, ali ostaju da žive zajedno. Kasnije, partner može da se razboli, i to obično od neke hronične bolesti.

Ako je Saturn u lošem aspektu sa Plutonom, partner može umreti, ili mu se nešto loše može desiti. Ovo je jedno od većih karmičkih opterećenja.

Kada vidite Saturna u 7. kući, znajte da kroz brak moraju doći neka ograničenja. Kada se uđe u bračnu zajednicu dolaze i problemi, ali se oni ne vide odmah. Ovo naročito pokazuje aspekt Saturna sa Neptunom (skrivanje, pogrešna procena). Kako prolazi vreme (Saturn), u braku je sve gore. Najčešće, posle sedam godina. Najbolje je da osoba ne ulazi u brak pre prvog Saturnovog povratka (oko 29. godine).

Ako je Saturn dobro postavljen, osoba ne treba da brine. Pogotovo ako ima trigon sa Venerom, Suncem ili Mesecom, Saturn daje vernost, stabilan i dug brak. Iako u njemu nema neke velike strasti, osobe se cene, poštuju i vrlo su strpljive i tolerantne jedna prema drugoj. Ovo može biti brak do kraja života.

 

Strah od smrti

 

Saturn u 8. kući 

-govori da je smrt tačno vremenski određena. Pošto je Saturn planeta karme, osoba umire na onakav način kakav je sebi nekada, u nekom životu, nesvesno kreirala. To može biti od bolesti, a sa lošim aspektom Marsa, Plutona ili Urana, osoba može biti ubijena. Ovo će pokazati vladar i dispozitor 8. kuće. Ukoliko su oni dobro postavljeni, osoba može uleteti u opasnosti, ali se može izvući.

Ako je Saturn povezan trigonom sa Jupiterom, osoba će živeti izuzetno dugo i biće zaštićena. Dobro postavljen Saturn u 8. kući daje dug život. Osoba umire od starosti, prirodnom smrću. Ipak, uvek prisutan strah od smrti.

 

Kasno obrazovanje

 

Saturn u 9. kući 

-u lošim aspektima ograničava studije, fakultet. Osoba se ne može upisati na fakultet, ili kada se upiše, zbog težine ga napušta. Možda se ispreči i problem sa zdravljem, novcem, ili se pojavljuje neki drugi razlog, te ga osoba ne može završiti. Studije se odlažu i završavaju mnogo kasnije nego što se planiralo; ponekad u kasnijim godinama.

Ukoliko je dobro postavljen, osoba marljivo i vredno uči, disciplinovana je i shvata studije izuzetno ozbiljno. Možda će biti krajnje materijalno ograničena, ali ako ima dobrih aspekata, završava fakultet i postaje ekspert u svojoj struci. Stomatologija, građevina, medicina, vetrina, šumarstvo, istorija i dr. Međutim, sa lošim aspektima ne može se otići u inostranstvo, jer Saturn to ne dozvoljava, ili kasnije stvara puno prepreka. Ako nekim slučajem osoba ipak ode, doživeće neuspeh i razočarenje. U dobrim aspektima osoba odlazi, teško radi i stiče uspeh.

 

Zastoj u karijeri

 

Saturn u 10. kući 

-može dati ograničenje po pitanju karijere. Ovo primarno govore loši Saturnovi aspekti. Osoba se ne može ostvariti kroz karijeru, u stvari, uopšte je i nema. To je naročito izraženo kada Saturn ima izuzetno loše aspekte, a nalazi se u Raku i Ovnu, gde ima najlošiji uticaj. Ako su, u ovom slučaju, Mesec i Mars loše postavljeni, od uspeha u karijeri nema ništa. Ako, pored loših, postoje i dobri aspekti, pogotovo sa dispozitorom, osoba dolazi do vrha i uspeha, ali se za to po karmi mora boriti, prolaziti kroz sito i rešeto da bi došla do položaja.

Čak i kada teškom mukom do njega dođe, lako sa njega može pasti. Saturn uvek predstavlja padanje. U dobrim aspektima stiče se moć i na položaju se dugo ostaje.

 

Ograničena sloboda

 

Saturn u 11. kući 

-ne donosi veliku količinu prijatelja. U lošim aspektima njih uopšte i nema, ili osobu dovode u neprilike i prave joj probleme. Možda su to starije osobe, neuspešne, zavidne i iskompleksirane. Ne pomažu, hladni su i među njima nema ljubavi. Ukoliko Saturn iz 11. kuće napada vladara ascendenta, osoba mora biti jako oprezna kada bira prijatelje. Zatim, tu je i mala penzija (ili je uopšte nema), ograničenja kroz decu, osoba nema slobodnu volju, posećuje socijalne ustanove…

Saturn može ovde da nam ograniči slobodnu volju, jer smo je nekad zloupotrebili. Takva pozicija ukazuje da ne možemo puno da biramo i da se naše nade i želje nikada neće ispuniti. Prihvatanje sudbine kakva jeste. Dobro je pomagati drugima, naročito starim i bolesnim ljudima, kako bi se teret karme smanjio. Ako je Saturn dobar, prijatelja je malo, ali su oni vredni i pouzdani. Mogu biti lekari, sudije, inženjeri i sl. Ovo su dobra prijateljstva, koja traju do kraja života.

 

Tajni neprijatelji

 

Saturn u 12. kući 

-je najjači aspekt duga iz prošlog života, upravo zato što 12. kuća predstavlja prošlu inkarnaciju, a Saturn dugovanja. Ovaj aspekt nam govori da ono što osoba nije odradila u prošlom životu, mora u ovom. Prošli život je sa ovakvim položajem Saturna sigurno bio težak, osoba je bila hladna, bez emocija, despot, surova i mnogima je ostala dužna.

U životu je činila greške, naročito prema drugim ljudima. I upravo su oni ti koji se u ovom životu pojavljuju kao tajni neprijatelji, zaverenici, napadači, otmičari i sl. Oni osobu mogu poslati u zatvor, bolnicu, ludnicu, u progonstvo.

Ako Saturn dolazi iz 8. kuće (smrt) i napada vladara ascendenta (telo), oni čak i život mogu ugroziti. Ovo naročito ukazuje ako se Saturn nalazi u ljudskim znacima (Blizanci, Devica i Vodolija). U životinjskim znacima daje opasnosti od divljih životinja, u Ribama od ajkula, u Škorpiji od zmija, škorpija, paukova i slično. Ovo je uvek opasnost iz zasede. U Blizancima je to na ulici, u hodnicima, u Biku u šumi, polju, u Raku u kući, u Strelcu u inostranstvu, itd.

Sa povoljnim aspektom Saturna, osoba iz prošle inkarnacije donosi jednu stabilnu ličnost, ozbiljnu, trezvenu, jednostavnu, i koja često živi u redu odricanja. Duhovnost i jeste najbolja aktivnost kojoj se osoba sa ovakvim položajem Saturna može posvetiti, jer se time umanjuje loš uticaj Saturna, a samim tim karma oslobađa negativnih posledica.

 

 

 

Predrag Petković

2 0 komentara

Komentariši