Negativne emocije uglavnom doživljavamo kao nešto što treba izbegavati i čak imamo tendenciju da mislimo da će na taj način one nestati. Ipak, to nije sasvim slučaj. Tajna je naučiti kako njima upravljati.

Naša kultura obično preporučuje izbegavanje, pa čak i potiskivanje negativnih emocija. Koncept je da što im manje pokazujemo to bolje, jer ćemo na taj način početi manje da ih isprobavamo. Ukratko, skloni smo da mislimo da je idealno izbegavati ih.

Strah, bes, nezadovoljstvo, sramota ili krivica nisu dobrodošli. Loše se vide. I mada je na prvi pogled bolje da se rešimo onoga što nam ne odgovara, u stvarnosti to nije preporučljivo ignorisati ili potiskivati.

Moramo izraziti negativne emocije, pustiti ih slobodne, ne dopuštajući da nas ponesu, jer bi u protivnom mogli da dominiraju našim ponašanjem.

Ako sa sigurnošću znamo da ne bismo trebali uzimati neku supstancu jer nam može naštetiti, samo je izbegavajte.

Sa emocijama ne ide tako; nije ih lako izbeći bez nanošenja negativnih posledica. Potiskivanje negativnih emocija ima visoku cenu.

Šta se dešava sa prašinom nakupljenom ispod tepiha?

Zamislite da su vaše negativne emocije tanak – ili gusti – sloj prašine na podu. Ako bismo je sakrili pod tepih, u početku bi bila nevidljiva i mogli bismo nastaviti sa svakodnevnim životom.

Znate da je ispod tepiha, ali pošto ga ne vidite, verovatno vam neće smetati. Dani prolaze i svaki put kad se prašina ponovo pojavi, vratite se skrivanju pod tepih.

I tako, svakog dana se nakupi malo više, ali pošto to ne vidite, verovatno ćete odlučiti da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo.

Koliko dugo mislite da ćete moći da krijete činjenicu da ispod tepiha krijete sve deblji sloj prašine?

Akumuliranje negativnih emocija – poput one prašine koju sakrivate pod tepih – samo odlaže neizbežno. U nekom trenutku sve te emocije će se na kraju manifestovati tako što ćete eksplodirati.

Na kraju krajeva, u većini slučajeva verovatno ćete se na ovaj ili onaj način naći suočeni sa tim emocijama.

Emocije ne treba sakrivati, već upravljati njima

Emocije su temeljni deo našeg svakodnevnog života bez obzira da li ste veseli jer gledate nešto zabavno ili vas frustrira saobraćaj.

Takođe, vaša sposobnost da se nosite sa emocijama može imati određeni uticaj na to kako vas drugi doživljavaju. Prvo, ne zaboravite da ćemo u zavisnosti od toga kako procenjujemo svoja iskustva, na određeni način odgovoriti na emocionalnom nivou.

Ne zaboravimo da neki od njih ne zahtevaju posebno upravljanje, pod uslovom da odgovaraju situaciji u kojoj im se sudi.

Na primer, izražavanje besa može učiniti da se osećamo bolje, ali obično nije ni prikladno ni posebno prilagodljivo u mnogim slučajevima. Poenta je u pronalaženju načina da se to izrazi s poštovanjem, smireno i prihvatanjem.

Potiskivanje negativnih emocija nije dobra ideja: savet je da naučite da upravljate njima ili da im date glas i naučite da ih modulirate.

Kako kontrolisati negativne emocije

Mogućnost uticaja i osećanja povećava poverenje u sposobnost nečijeg bavljenja njima.

Pre svega, za upravljanje negativnom emocijom važno je započeti identifikovanje situacije u kojoj se ona javlja i pokušati izbeći okidače.

U drugim slučajevima, rešenje leži u izbegavanju određenih ljudi u određenim situacijama ili u pronalaženju načina da se smire i dostignu stanje mentalnog mira pre nego što se suoče sa pretećom situacijom.

Tajna je pre svega u identifikovanju negativne situacije ili okolnosti u kojima bi ta određena emocija mogla da se oslobodi.

Potiskivanje emocija boli

Sledeći korak je promena situacije: jednom identifikovana, pokušajte da je izmenite na takav način da se ne dešavaju oni faktori koji pokreću negativne emocije. Imajte na umu da će ova promena morati da potiče od vas samih.

Na primer, možda ćete morati da promenite svoja očekivanja od neke situacije, da ih smanjite; ili će vam možda trebati da zauzmete pogled pun ljubavi, razumevanja i empatije.

Takođe će biti vrlo korisno da promenimo temu svoje pažnje. Odnosno: umesto da se fokusirate na ono što već znate da su pokretači negativnih emocija, fokusirajte se na druge aspekte koji vam se sviđaju.

Pokušajte da se ne fokusirate previše na ono što vam se ne sviđa, već na ono zbog čega se osećate dobro, na čemu ćete možda biti zahvalni.

Postanite sami gospodari svoje pažnje. Cena slobode je biti neprestano budan. Zapamtite da tamo gde se kreće vaša pažnja tamo će otići i vaše emocije i energije. Predmet na koji ćete se fokusirati biće za vas sve stvarniji.

-Mario Alonso Puig-

Promena načina razmišljanja bez potiskivanja emocija

Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir da bi se kontrolisale negativne emocije je promena misli. Misli su u srcu naših najdubljih osećanja; mesto gde žive verovanja koja ih pokreću.

Imajte na umu da promena vaših misli možda neće promeniti situaciju, ali će vam barem omogućiti da promenite način na koji mislimo da situacija utiče na nas.

Konačno, možete pokušati da promenite način na koji reagujete na negativne emocije. Ako vaši mehanizmi za upravljanje emocijama ne funkcionišu i manifestuju se nekontrolisano, poslednji korak je pokušaj kontrole reakcije. To će vam pomoći da ne potiskujete negativne emocije jer će vas gurnuti da ih regulišete.

Ovde je koristan korak identifikovanje fizičkog signala koji određuje aktiviranje date emocije. Postupanje po tom gestu ili reakciji pomoći će vam da kontrolišete svoj odgovor.

To bismo mogli učiniti jednostavnim gestovima, poput dubokog udaha ili zatvaranja očiju; gestovi koji su, pre svega, korisni u upravljanju besom.

Intenzivne negativne emocije upijaju svu pažnju pojedinca, ometajući svaki pokušaj fokusiranja na nešto drugo.

-Daniel Goleman-

Zapamtite da su emocije vaše, pa ste prvenstveno vi odgovorni za upravljanje njima. Krajnja odgovornost za vaše ponašanje je samo vaša i upravo iz tog razloga je neophodno biti svestan da niko nije toliko kriv kao vi za način na koji reagujete na sebe na emocionalnom nivou.

Prevod: VLADARKA

Izvor: https://lamenteemeravigliosa.it/reprimere-le-emozioni-negative-non-le-fa-sparire/

Nema komentara

Komentariši