Kako su zaista izgledale i čime su privlačile, jer lepotom svakako nisu, sudeći prema arheolozima i istoričarima.

Slavu su stekle kao lepotice. Divili su im se najpoznatiji i najuticajniji ljudi svog vremena. Pisali im pesme i romane. Zašto su ove žene, koje su daleko od idealnih žena, smatrane lepima i koja je prava tajna njihove privlačnosti?

Kleopatra

Pojava Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatre iz 1963. godine prikaz je raskošne, fatalne žene koja svojom lepotom i senzualnošću očarava rimske vladare. I sigurno da su takvi likovi idealni za ekran, ali na osnovu preživelih tragova o njenom stvarnom izgledu, savremeni istoričari sumnjaju da je ličila na onu ženu koja i danas u nama izaziva divljenje.
Istoričari Britanskog muzeja, nakon analize nekoliko desetina Kleopatrinih portreta, došli su do zaključka da je do kraja svog kratkog 38-godišnjeg života Kleopatra bila prilično punašna, zdepasta žena, niskog rasta, zakrivljenog nosa i loših zuba.Tajna Kleopatrine privlačnosti ležala je, kažu, u njenoj izuzetnoj harizmi, oštrom umu i dobrom obrazovanju. Savremenici su takođe tvrdili da je imala istančan ukus. Njena odeća se uvek odlikovala elegancijom kojom je veoma vešto prikrivala svoje nedostatke.

Kraljica Margo

Bila je ćerka moćne i ozloglašene kraljice Katarine Mediči i kralja Anrija II. Prema navodima istoričara, ona je bila pripadnica poslednje moćne generacije čuvene porodice Valua.

Margareta de Valoa ili kraljica Margo bila je kraljica španske pokrajine Navara i Francuske. Takođe je bila inspiracija mnogim književnicima, među kojima su Aleksandar Dima, koji je napisao roman “Kraljica Margo”, i Šekspir, za delo “Uzaludni ljubavni trud“. Ovo je priča o ženi koja je volela život i koja je prekršila mnoga društvena pravila.

Spominje se da je Margo po izgledu bila vrlo slična majci. Imala je isto dugačko, iskrivljeno lice opuštenih obraza. Ali kako se žena koja je bila daleko od merila lepote činila svim savremenicima lepoticom? Čini se da je to opet stvar šarma i pronicljivog uma. Margareta de Valoa bila je jedna od najobrazovanijih žena u Evropi svog vremena. Do 16. godine naučila je nekoliko jezika, dobro je svirala razne instrumente i studirala matematiku, filozofiju i anatomiju. Pored toga, kraljica je imala dovoljno novca za luksuznu odeću. Znala je da se oblači tako da može biti uvek u centru pažnje.

Elizabeta Tjudor

Elizabeta I Tjudor bila je kraljica Engleske i kraljica Irske, od 17. novembra 1558. sve do svoje smrti. Ponekad nazivana kraljica devica, bila je peti i poslednji vladar iz dinastije Tjudora, nasledivši svoju polusestru kraljicu Mariju I. I samo još jedna u nizu kraljica koja je stekla slavu kao lepotica. Sa 29 godina, Elizabeta je bolovala od malih boginja i proćelavila, pa je zbog toga morala da nosi perike.

Pored toga, na licu je imala ožiljke koje je pažljivo maskirala šminkom. Još u mladosti zubi su joj pocrneli, pa je uvela modu za crne zube, tako da su vlasnici snežnobelog osmeha morali da pocrne zube kako ne bi izgledali „ružno“. Kraljičini podanici nisu bili škrti na komplimentima, samo da bi dobili njenu naklonost.

 

Katarina I

Prva ruska carica bila je druga žena Petra Velikog, Katarina Prva, rodom Poljakinja, koju su rođaci, posle smrti roditelja, poslali u Rusiju kod tetke. Car Petar Veliki upoznao ju je kod kneza Menšikova, zaljubio se u nju i njome se i oženio. Do udaje i prelaska u pravoslavlje zvala se Marta Skavronska. Posle ženidbe Petar Veliki živeo je i vladao još samo trinaest godina, a kada je umro, 1725, na sveruski presto je došla ona.

Mnogi muškarci su bili ludi za njom, uključujući i Petra I. Često pitanje koje se postavlja u istorijskim krugovima je šta je jedna nepismena devojka učinila da“ zarobi“ cara. Marta mu je bila istinska saputnica, pratila ga je u svim pohodima, čak i kada je bila trudna. Bila je veoma pažljiva i za Petrovo zdravlje. Poznato je da je car ceo život bolovao od epilepsije. Marta je, kao niko drugi, uspela da mu olakša patnju. S druge strane, supruga Petra I veoma je ličila na njegovu majku Nataliju Nariškinu, koju je veoma voleo. Možda je u tome i bila tajna.

Nema komentara

Komentariši