Dešava se svima. Ljudi samo zatvore oči na dobre namere. Proklinju svaki iskren trud koji činimo kako bi nekome pomogli. Zašto se to dešava? Ova mudra priča ima odgovor.

Nekada davno, mlada djevojka u suzama, zakucala je na vrata starog mudraca i ispričala mu svoju priču.

”Ne znam kako da nastavim sa svojim životom”… – drhtavim glasom je rekla.” Celog života sam tretirala ljude onako kao bih volela da oni tretiraju mene. Bila sam iskrena, otvorila sam im svoje srce, svakog pozvala unutra… Kada god sam mogla, pokušala sam činiti dobro svima, nisam očekivala ništa zauzvart, pomagala sam sa svim što sam imala. Svi su mi se smejali. Povredili su me do kosti…vređali me…jednostavno sam umorna… Molim te, reci mi…šta mogu učiniti da svoj život dovedem u ravnotežu?”

Mudrac je strpljivo slušao i dao joj savet :

– ”Skini svu svoju odeću i prošetaj ulicom potpuno gola” – mirno je rekao mudrac.

– ”Oprosti, ali nisam toliko nisko pala… Verovatno ste ljuti ili se šalite! Ako to uradim, mogu očekivati svašta. Svi će mi se smejati, to će biti Božji sud…”

Mudrac je odjednom ustao, otvorio vrata i stavio ogledalo na sto.

– ”Sramota te je da se prošetaš gola, ali iz nekog razloga nije te sramota da ogoliš svoju dušu pred celim svetom.  Držiš je otvorenu kao ova vrata. Puštaš svakoga da uđe. Tvoja duša je ogledalo, zato možemo videti našu refleksiju u drugim ljudima. Njihove duše su zle, baš kao i ružna slika koju vide kada pogledaju tvoju čistu dušu. Oni nemaju ni snage ni hrabrosti da priznaju da si bolja od njih, i oni su oni koji bi se trebali promeniti.”

– ”Šta bih trebala učiniti? Kako mogu promeniti ovu situaciju u kojoj se nalazim, kada ništa, u suštini, ne zavisi od mene?” – upitala je predivna devojka.

– ”Pođi sa mnom, imam nešto da ti pokažem… Pogledaj, ovo je moja bašta. Zalivao sam i brinuo o ovom predivnom cveću već godinama. Da budem iskren, nikada nisam svedočio cvetanju pupoljka. Sve što vidim su ovi predivni cvetovi, i njihova očaravajuća lepota i miris. Drago dete, uči od prirode. Pogledaj ovo prelepo cveće i učini šta ono čini – pažljivo otvaraj srce drugima, tako da niko i ne primeti. Otvori svoju dušu dobrim ljudima. Odmakni se od onih koji trgaju tvoje latice, bacaju na zemlju i gaze ih. Trava ti nije čak ni do kolena, tako da nemoj pokušavati da im pomogneš. Sve što će ikada videti u tebi su refleksije sopstvene duše.”

Nema komentara

Komentariši