Oslanjamo se sve više na tehnologiju ili jednostavno moramo da sedimo da bismo završavali poslove. To sve ima svoju cenu. Svi oni koji rade sa kompjuterima, da li od kuće ili iz kancelarije, mogu priznati da se ne kreću mnogo kao pre popularizacije smart telefona, laptopova i tableta. Ovo je jedan od mnogih razloga za koji treba da budemo svesni da nam samo donosi probleme, a da će tim problemima doći kraj ako budemo makar malo aktivni. Zato postoje vežbe istezanja i generalno druge vežbe koje mogu da iskorene probleme sa kičmom koje nam sedenje pravi.

Istezanje i vežbanje je nešto na šta moramo svi više da se fokusiramo, nezavisno od toga da li se neko dosta kreće preko dana ili ne.

Dokazano je da je redovno istezanje dobro za naše telo i um, baš kao i joga. Važna stvar: Ako imate većih problema sa kičmom, pre nego što počnete sa ovakvom vrstom istezanja, konsultujte se sa fizioterapeutom. U daljem tekstu jespisak vežbi koje će pomoći da vasa kicmane trpi bol.

♦ Mesto vežbanja – svaka ravna i tvrda površina: pod, sto

♦ Trajanje vežbanja – minut za svaku vežbu

♦ Vreme vežbanja – izjutra, tokom dana, uveče

♦ Učestalost – svakoga dana

1. Ojačavanje i istezanje kičme

Vežba utiče na trbušne mišiće i leđa. Ojaćava i isteže kičmu. Kod pravilnog vežbanja osetićete blagi pritisak u donjem delu leđa.

Prvi način

Polako naginjite oba kolena u stranu, dok glavu okrećete u suprotnu stranu. Ramena ostaju nepokretna i pritisnuta uz podlogu. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, a onda to ponovite u suprotnu stranu. Ponovite četiri puta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi način

U početnom položaju ispružite desnu nogu, a levu savijte u kolenu. Stopalo zakačite za koleno ispružene noge. Nagnite savijeno koleno u jednu, pa u drugu stranu, a glavu okrećite u suprotnu, dok ramena ostaju nepokretna. Ponovite 20 puta.

Treći način

Polako naizmenično savijajte kolena u jednu, pa u drugu stranu, dok glavu okrećete suprotno od kolena. Ponovite 10 puta bez prekida.

 

2. Ojačavanje grudnog dela kičme

Vežba utiče na trbušne mišiće i srednji deo leđa. Ukoliko pravilno vežbate, osetićete blagi pritisak u donjem delu leđa.

Prvi način

„Mačka“ – dišite duboko i slobodno. Ne menjajući osnovni položaj, istegnite leđa u luk i ostanite u tom položaju 15 do 30 sekundi. „Kamila“ – iz početnog položaja savijte se prema podu, formirajući luk u suprotnom smeru od prethodnog. Ostanite u tom položaju 15 do 30 sekundi. Ponovite svaki položaj po dvaput.

Drugi način

Iz početne pozicije „mačja leđa“ povucite koleno ka grudima, trudeći se da dosegnete čelo. Zatim ispružite nogu, tako da ostane paralelna sa podom. Ponovo se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta sporim tempom.

3. Ojačavanje lumbalnog dela kičme

Vežba utiče na jačanje trbušnih mišića. Ukoliko su trbušni mišići slabi, stomak može da postane ispupčen, a kičma da se iskrivi. Ukoliko pravilno vežbate, osetićete blagu napetost u predelu stomaka.

Prvi način

Karlica ostaje čvrsto priljubljena uz pod. Udahnite i dok zatim izdišete, podižite grudni koš sa podloge. Ponovite 10 puta sporim tempom.


Drugi način

Lezite u početni položaj i udahnite. Povucite jedno koleno ka suprotnom laktu, dok drugi lakat ostaje na podu. Zatim ispravljajte savijeno koleno, dok u isto vreme drugo koleno privlačite suprotnom laktu. Vežba podseća na vožnju bicikla, samo bez kružnih pokreta. Ponovite 10 puta laganim tempom.

 

vladarka

anksioznostbodylanguagebogatstvodepresijaempatijagovortelahoroskophoroskopskiznaciljubavljubomoraljudimastamilionermislimoćmuskaracnarcisoidnostnedostataknlpnovacobavezaoholostosecanjaosmehotacpitanjapomocpromenapsihapsihologijapsihopatapsihopatijapsihoterapijarazmisljanjeresenjeroditeljroditeljstvosamocasimptomidepresijeslavasrecastatusstrahsvettatatekstvladanka218vladarkavoletizenezivotzodijak

Komentariši