Iako su žene sklonije od muškaraca anksioznosti i nesigurnostima, veliki broj pripadnika jačeg pola i dalje pati od sličnih stanja, koja se, kao i kod žena, često odražavaju na međuljudske odnose, roditeljstvo, karijeru i druge aspekte. Na koje, ne toliko očigledne, načine muškarci ispoljavaju svoje nesigurnosti?

Na svetu verovatno da ni ne postoji osoba koja je 100 posto sigurna u sebe, u svoja znanja, veštine i harizmu. Međutim, ono što uspešne i emocionalno inteligentne osobe razlikuje od onih koje to nisu jeste način na koji se sa svojim nesigurnostima nose, odnosno da li rade na tome da ih se na adekvatan način reše ili jednostavno žive sa njima, hraneći ih mračnim mislima.

U svetu nesigurnosti, žene su obično te koje ih imaju više, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Štaviše, jači pol je taj koji se, po mišljenju mnogih, sa nesigurnostima nosi teže. Načina na koji svoje nesigurnosti ispoljavaju muškarci ima mnogo, a ovo su neki od manje očiglednih, a ipak itekako zastupljenih.

Nesiguran muškarac može te koštati zdravlja i živaca, stoga pre nego što se zaljubiš u jednog takvog (a znamo da kad srce bira, pamet nema glasa), pročitaj kako prepoznati ovakvog muškarca.

Iskompleksiran i nezreo frajer nije onaj kojeg želiš u životu – jedino ako tražiš nekoga ko neće biti tu kada ti treba pomoć, rame za plakanje, zagrljaj, nekoga ko će ignorisati poruke i ne javljati se danima, nekoga ko će u tebi buditi sumnje svake vrste. Nemoj misliti da ovo rade samo nezreli balavci. Puno je muškaraca koji se ponašaju neprimereno svojoj dobi. Nemoj svoje srce poveriti jednom takvom.

 

Kada su nesigurni, muškarci imaju tendenciju da kontrolišu

Veliki broj muškaraca postaje opsednut kontrolom kada ih obuzme anksioznost i nesigurnosti. Razlog za takvu reakciju jačeg pola leži u strahu od nepredvidivosti okruženja, koja sa svakim pokušajem kotrole postaje sve manja, sve predvidljivija. U stanju nesigurnosti, muškarci imaju tendenciju da kontrolišu sve oko sebe – kuću, posao, pa i njihove partnerke, što damama neretko predstavlja problem, budući da se na taj način narušavaju lične granice.

 

Što su nesigurniji, to su skloniji razdražljivosti

Veoma anksiozne i nesigurne muškarce lako možete prepoznati po stepenu razdražljivosti, a što su iritabilniji i skloniji ispadima besa, to je i stepen nesigurnosti u sebe veći.

Nesigurnog muškarca iz takta može izvesti i najmanja sitnica – deca koja se glasno igraju u drugoj sobi, notifikacije na telefonu partnerke koje stižu u razmaku od nekoliko sekundi, pa čak i oluja koja je odjednom krenula, a on samo što je oprao auto. Reakcija na eksterne stimuluse je kod njih daleko izraženija i nepredvidljivija, a u nekim situacijama čak i na granici da postane zastrašujuća.

 

Rigidnost u razmišljanju i postupcima odlikuje nesigurnog muškarca

Nesiguran muškarac će smatrati da je samo njegovo mišljenje i postupanje ispravno. “Biće kako ja kažem ili neće biti nikako” stav je koji najslikovitije prikazuje takvog muškarca.

Usled svoje nesigurnosti, muškarac ne dopušta drugima da budu u pravu, on ne sme ni sebi, a ni drugima priznati da je pogrešio, što u velikom broju slučajeva vodi ka konfliktima. Suživot sa nesigurnim muškarcem može biti veoma izazovan, a rigidnost se ogleda u svim aspektima – u partnerskom odnosu, roditeljstvu, pa i prijateljstvima.

Najveći seksualni nagon imaju žene u ovim godinama…

Nesiguran muškarac ima jako malo prijatelja

Muškarci koji su anksiozni i nesigurni često imaju poteškoće u pronalaženju, a još više – održavanju prijateljskih odnosa. To ne znači da ni sa kim ne uspevaju da se povežu i imaju blizak odnos, već da za njih i okruženje to predstavlja pravi izazov.

Oni su neprestano u vrtlogu sopstvenih misli šta će neko o njima da misli, hoće li doživeti neku vrstu osude ili možda biti procenjeni kao neko ko nema nikakvu vrednost. Sa takvim viđenjem sebe, nesigurni muškarci najčešće održavaju tek pojedine odnose, sa poslovnim partnerima, kolegama ili društvom iz kraja sa kojima se komunikacija svodi na površne teme.

 

Nesigurnost muškarca se odražava i na seksualne odnose

Osim što se susreću sa erektilnom disfunkcijom i preranom ejakulacijom, kao posledicama sopstvene negativne slike o sebi, nesigurni muškarci imaju i problema sa stupanjem u intimne odnose.

Umesto na užitak, njihove misli usmerene su isključivo na to da li dovoljno dobro izgledaju, da li su dovoljno dobri u krevetu i da ne iznevere svoju partnerku. Fokusirani na ove stvari, oni nemaju spontanost i potreban stepen opuštenosti, pa je i seks dosadan, bez trunke strasti.

 

Psihološke igre kojima pribegava nesiguran muškarac

U konačnici je vrlo jednostavno – ako se kraj njega osećaš nesrećno i nesigurno, vreme je da mu kažeš zbogom. No, kad bi bilo tako lako, sve bi žene bile srećno zaljubljene.

Kako učestalost poljubaca utiče na vezu?

Izaziva u tebi osećaj krivice

Okrivljavanje može biti podsvesno, no to ne znači da ga moraš trpeti. U odnosu s partnerom često imaš osećaj da si za nešto kriva i neprestano se opravdavaš.
Osoba koja nije sigurna u sebe, stiče tu sigurnost tako da kod druge osobe izaziva osećaj krivice. Na taj način oseća se dominantnom. Ako te uspeo uplesti u ovu psihološku igru, da bi se izvukla, moraš sagledati situaciju iz druge perspektive, spolja, odnosno iskoračiti iz toga u čemu se nalaziš.

Provedi neko vreme sama sa sobom, razgovaraj s prijateljicama i/ili terapeutom kako bi dobila realnu sliku o vašem odnosu i o sebi. Koliko si zapravo odgovorna za sve ono za što te okrivljava i zbog čega se stidiš? Kada u tebi izaziva osećaj krivice? Je li onda kada se zbog nečega osećaš izuzetno ponosno, kada si zadovoljna sobom ili kada mu se pokušavaš približiti? Ako su odgovori potvrdni, vreme je da odeš jer on ne želi da budeš zadovoljna i srećna, već zavisna o njemu.

 

Izaziva u tebi stid

Puno toga kriješ od njega jer te sramota. Reč je o sitnicama, no lakše ti je prećutati nego neprestano nailaziti na optuživanje i nerazumevanje. Suptilnija verzija krivice je stid, a stid u intimnom odnosu može biti opasan. Nesiguran muškarac posramiće te kako bi se uzdigao, ali i kako bi manipulirao tobom i učinio te zavisnom o sebi jer se boji da bi te mogao izgubiti ako shvatiš da si bolja od njega.

S onim s kojim bi trebala biti najbliža, ne bi smela osećati stid, štaviše suprotno. Trebala bi mu moći sve reći i biti potpuno prirodna. No, ako je stid emocija koju u njegovoj blizini vrlo često osećaš, sagledaj pomnije vaš odnos i ne stidi se otići. Stid nikad nije dobar za vezu. Dolazi iz mesta očaja i straha te stvara začarani krug zavisnosti. Zbog osećaja krivice i stida žene neretko ostaju s partnerom koji nije dobar za njih.

 

Čini i tebe nesigurnom

To je ono što on oseća i stručnjak je za izazvati istu emociju kod tebe. No, budimo realne, to mu nije teško jer ga voliš i osetljiva si na njega. Veruješ u sve što kaže i on je za tebe jedino merilo. Prizovi se pameti. Ako kraj sebe imaš iskompleksiranog i nesigurnog muškarca, on će učiniti sve da se i ti tako osećaš.

Ponižavaće te i vređati. Ako si u vezi sa zrelom i dobrom osobom, kraj nje ćeš se osećati voljeno i sigurno. Nećeš imati potrebu stalno se opravdavati niti ćeš biti u strahu. U kvalitetnom partnerskom odnosu obe osobe rastu i obe su osobe zadovoljne i srećne. Ne gradi jedna od njih svoju sreću na leđima one druge.

Nema komentara

Komentariši