Stres utiče i na mentalno i na fizičko zdravlje, a ako ste dugo izloženi svakodnevnom stresu možete početi i oboljevati. Ovo su prvi znakovi da se razboljevate zbog stresa.

Osip

Ako vam se na koži naglo pojave crvene kvržice koje svrbe, za to bi krivac mogao biti stres – ne alergija na nešto. Kada je telo pod prevelikim stresom, imunološki sistem u telu slabi i teže mu je boriti se protiv bolesti. To je razlog zašto koža postaje previše osetljiva na spoljašnje faktore – sapun, hladnoću ili vrućinu, na losion, deterdžent…

Gojenje

Stres podstiče pojačano otpuštanje kortizola, hormona stresa koji narušava sposobnost tela da obradi šećere u krvi. Zbog toga se menja i način na koji telo metabolizuje masnoće, proteine i ugljene hidrate, a to može dovesti do gomilanja viška kilograma. Stres je, takođe, često krivac za okretanje nezdravim prehrambenim navikama i preedanju.

Glavobolja

Ako nikada niste previše patili od glavobolje, a u poslednje vreme je imate često – razlog tome može biti previše stresa u vašem životu. Stres oslobađa određene hemikalije u mozgu koje mogu uzrokovati promene na živcima ili krvnim žilama.

Nadutost i žgaravica

Stres može poremetiti rad probavnog trakta na više načina – podstiče povećanu proizvodnju želudačane kiseline što vodi žgaravici. Takođe, usporava varenje hrane iz želuca, a to uzrokuje gasove i nadutost. Kada se problemi sa varenjem nastave u debelom crevu, mogući su i proliv ili grčavi.

Česte prehlade

Stres oslabljuje imunitet zbog čega možete postati skloniji prehladama. Istraživači sa univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade. Deo njih bio je pod stresom i kod njih je bilo dvostruko više obolelih nego u grupi u kojoj stresa nije bilo.

Akne

Ako inače imate lepo lice i niste u godinama u kojima bi vas mogli nazvati tinejdžerom, a pojavile su se akne, to može biti zbog stresa. I u ovom slučaju za to je zaslužno pojačano lučenje kortizola. Tada žlezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulama zajedno sa prljavštinom i mrtvim ćelijama kože pa se pojavljuju akne.

Zbrka u glavi

I psihičke bolesti nastaju zbog stresa. Previše kortizola u telu otežava koncentraciju i fokusiranje. Sve to vodi do problema sa pamćenjem, depresije i teskobe.

Opadanje kose

Jak i dugotrajan stres dovodi do tzv. faze odumaranja folikule dlake. To dovodi pojačanim ispadanjem kose. Takođe, može uzrokovati to da imunološki sistem napadne folikule pa će i u tom slučaju kosa ispadati. Kosa može oslabiti i zbog nedostatka gvožđa u organizmu.

Nema komentara

Komentariši