Postoje stvari koje ne možete kontrolisati, ali postoje stvari na koje definitivno možete uticati.

Gledao sam napredak operacije na ekranu monitora, dok je hirurg ubacio kateter kroz četkicu direktno u moje srce. Rekao je “aha” i stavio dva stenta. Tada je uveo još jednu dozu kontrasta i ovaj put sam video kako krv ispunjava donju komoru srca. Moja leva prednja silazna arterija bila je skoro potpuno blokirana.

Kasnije mi je medicinska sestra rekla da se među lekarima takvi srčani udari nazivaju „tvorcima udovica“, pokazujući tako potpuno nedostatak emocionalne inteligencije i pokazujući da, iako sve ima svoje vreme i mesto, ponekad je bolje suzdržati se od nepotrebnih reči.

Mesec dana kasnije, lekar se raspitao za moje emocionalno stanje, na šta sam odgovorio:

-„Malo sam ljut. Aktivno se bavim sportom, pratim težinu, jedem dobro, ali srčani udar me i dalje nije prošao. ” Nasmešio se i rekao:

-„Razmisli drugačije. Da niste u tako dobroj formi, verovatno biste već bili mrtvi. “

Sve stvari koje su trebale da spreče srčani udar pomogle su mi da preživim katastrofu. Nikad nisam izgubio svest. Sam sam došao u hitnu pomoć.

Ipak mi je naneto mnogo manje štete nego što se moglo očekivati. To znači da je najbolji način za suočavanje sa nepredviđenom katastrofom bio pripremiti se za nju, iako takva priprema nikada nije bila uključena u moje planove.

Razmislite o tome.

S izuzetkom stalnog pranja ruku, dezinfekcije, rada na daljinu i minimiziranja socijalnih kontakata, gotovo je nemoguće uticati na to da li ste zaraženi koronavirusom ili ne. Previše je promenljivih, previše slučajnih kontakata i previše drugih nepoznatih faktora. Možete raditi sve što je u vašoj moći, ali i dalje ćete biti u opasnosti da budete zaraženi.

Međutim, možemo da kontrolišemo svoje zdravlje. I to ne samo sada, već i u budućnosti upravo da nam se nešto slično dogodi. Još uvek možete preći na zdravu ishranu i više vežbati. Možete bolje voditi računa o sebi, i to ne samo zato što neki novi virus čeka iza ugla, već i zato što zdravlje i sport ponekad igraju presudnu ulogu u profesionalnom uspehu osobe.

Iako su fizičke koristi očigledne, psihološke prednosti nisu ništa manje vazne: mentalna izdržljivost, upornost, odlučnost. Sve su to važne komponente uspeha (i svaki od njih se može razviti u sebi).

Ukratko, sada možete raditi stvari koje su vam korisne, a kasnije vam mogu pomoći kada se dogodi nešto neočekivano.

Napravite pauze na poslu.

Mnoga preduzeća čine sve kako bi stvorila sposobnost da rade na daljinu i sisteme za reagovanje u vanrednim situacijama. Sve ovo im donosi veliku korist, pomažući da se pripreme za bilo kakve neočekivane događaje.

Uštedite.

Kada dođe do recesije u ekonomiji, oni koji imaju nekakvu uštedu  biće spremniji za kratkoročne probleme sa zaradom ili novčanim tokom. A ako se ništa loše ne dogodi, oni će jednostavno moći da iskoriste dodatni kapital ako postoji profitabilna prilika za ulaganje novca.

Izgradite karijeru.

Kako kaže Jailene Rose, “cenite svoj trenutni položaj i planirajte povećanje.”

Uspostavljanje kontakata.

Osetite tlo. Razmislite o sadašnjosti, ali ne zaboravite na budućnost. Tražiti posao je neophodno ne samo kad je postalo jako loše, jer je najbolji način da pronađete nešto pogodnije stalno nadgledati tržište rada. Opet vrednujte vašu trenutnu poziciju, ali uvek planirajte “promociju”, šta god to značilo.

Šta je moral?

Često je najbolji način da se izborite sa nepredviđenim okolnostima biti spremni na ono za šta zapravo niste bili spremni. Dakle, nisam ni slutio da ću imati srčani udar, samo sam hteo da budem u dobroj formi. A kad se to dogodilo, bio sam spreman. I to se ne odnosi samo na zdravlje, već i na posao, karijeru, lični život …

Učinite ono što vam donosi koristi,  ili će bar smanjiti štetu. Tako nećete biti pripremljeni samo za najgore, već će i vaš život postati mnogo bolji.

I nema mesta za prigovor.

Jeff Haden

CLUBER

Prevod TOPSAJT

Nema komentara

Komentariši