Definicija muškosti i muževnost se stalno menja i evoluira zajedno sa vremenom u kojem živimo. Međutim, definitivno su prošla su vremena kada su se samo muškarci sa jakim bradama, koji su vozili robusne automobile, bili finansijski potkovani i željni borbe i agresije smatrani jakim muškarcima.

I, sa ovom konstantno promenljivom pričom o tome šta snaga kod muškaraca zaista podrazumeva i ko su „pravi“ muškarci, postoje, naravno, i ljudi koji nisu u stanju da se nose sa time, te muškarce koje su snažni mešaju sa slabim muškarcima, o čemu više možete pročitati u našem drugom članku.

Snažni muškarci su neverovatni partneri. Oni su fantastični prijatelji, članovi porodice i još mnogo toga. Ali, neke žene mogu imati poteškoća da prihvate novi trend muškosti i sve karakteristike koje jednog muškarca zaista čine snažnim. U nastavku, sledi 10 karaktertistika snažnog muškarca, kako vam ne bi iskliznuo iz ruke kada ga pronađete.

 

KO SU “PRAVI” MUŠKARCI?

 

Razni sajtovi, knjige i časopisi nude savete, definišu šta čini jednog muškarca privlačnim ženama, snažnim i muževnim i obično se bave kombinacijom poslovnog ili finansijskog uspeha, zajedno sa određenom dozom fizičke privlačnosti. Morate da se oblačite na pravi način, vozite pravi automobil, koristite najnoviji losion posle brijanja ili parfem koji obara sa nogu. Iako je to sve sigurno plus, snažnog, pravog muškarca ne čini njegov posao.

On nije ono koliko novca ima u banci. Nije auto koji vozi, a njegova snaga se ne ogleda u sadržaju njegovog novčanika. Zaista snažan muškarac prepoznaje se po svojim vrlinama i upravo ta reč na engleskom (virtue) potiče od latinske reči za muškarca – vir. Slučajnost? Ne bih rekla.

Kada žena i muškarac zamene uloge

 

6 KARAKTERISTIKA KOJE IMAJU PRAVI MUŠKARCI

 

Pravi muškarci imaju mnogo toga da ponude, bilo da se radi o partnerskim odnosima, njihovom radnom mestu ili njima samima. Žene koje ne mogu da se nose sa njima sigurno propuštaju mnogo, ali ovi muškarci ne mare za to. Umesto toga, rado čekaju dok ne dođe prava osoba koja će njihove vrline umeti da ceni i prepozna. Ko su “pravi muškarci” i kako da ih prepoznate? Sledi 10 karakteristika snažnog muškarca, na koje treba da obratite pažnju:

 

1.ON JE DŽENTLMEN

 

Samo jedan džentlmen je vredan jedne dame. Snažan i pravi muškarac treba da ima osnovne manire – bude ljubazan, pun poštovanja, i pažljiv prema potrebama žene. Ovo takođe uključuje klasično džentlmensko ponašanje kao što je otvaranje vrata, uzimanje njenog kaputa, itd. Džentlmeni nikada ne prelaze granicu pristojnosti i strpljivi su.

Svi bismo živeli u boljem svetu, kada bi svi muškarci imali ovu karakteristiku snažnog muškarca i bili obzirni džentlmeni. Danas stvari uglavnom ne stoje tako, stoga se muškarci koji imaju ovaj kvalitet ističu i to je upravo ono što ih čini pravim, snažnim muškarcima.

 

2.TRAŽI I PRUŽA ISKRENOST I DIREKTNOST

 

Snažan i pravi muškarac ne vidi nikakvu svrhu toga da kruži kao kiša oko Kragujevca da bi vam nešto saopštio, te izrazio svoje emocije ili mišljenje. On želi jasnu i otvorenu komunikaciju u svakom trenutku. On ne vidi smisao u zamagljivanju istine slatkorečivošću ili lažima. Ne plaši se da stane iza svojih osećanja i postupaka. To je zato što i sam ceni iskrenu, konstruktivnu istinu i to pruža zauzvrat. Kao takav, snažan muškarac će:

1.Reći nekome direktno ako ima problem sa njima
2.Prihvatati svaki oblik konstruktivne kritike
3.Buti iskren u pogledu njihovih emocija, osećanja, potreba i želja, bez straha od osude
4.Ne voli igrice i nagoveštaje, već jasno staviti do znanja šta želi i tražiti isto

Stokholmski sindrom – dijagnoza zarad mira u kući

 

3.PREUZIMA STVARI U SVOJE RUKE

 

Pravi muškarac ne beži od liderskih uloga. Pravi muškarci su više nego srećni da preuzmu uzde i svu odgovornost koja sa time dolazi, jer je se ne plaše. Oni umeju da preuzmu inicijativu (kada treba) i ulože sve napore koji su potrebni da stvari uspeju. Ne plaše se da rade na vezi, oplemenjuju je i budu inicijatori.

Mnoge žene imaju loša iskustva jer su ih dominantni muškarci tretirali inferiorno. Stoga, neke žene mogu pogrešno protumačiti prirodne liderske sposobnosti snažnog muškarca kao čin seksizma. Ali, to nisu snažni muškarci, jer će pravi muškarac to raditi smisleno i onda kada treba, sa vama pod svojom rukom.

 

4.ZNA ŠTA ŽELI

 

Biti neodlučan i “ni tamo – ni vamo” je oduvek bio nepoželjan kvalitet, bez obzira koji pol je u pitanju. Zato je jedna od karakteristika pravog muškaca to da zna tačno šta je to što želi i ne okleva da ka tome ide. Pravi muškarac je u kontaktu sa svojim emocijama i analizira svoje želje i potrebe, razmišljajući o postupcima, da bi otkrio šta želi.

To ne znači da je sve shvatio. Umesto toga, to pokazuje da je svestan svog smera u životu i da zna gde ga srce vodi i da se ne plaši ka tome da ide. Neko ko ga usporava ili sprečava da stigne tamo gde želi, neće se dugo zadržati. To isto važi i za veze: snažan muškarac nikada neće učiniti da se pitate na čemu ste – ukoliko vas želi, to ćete jasno znati.

 

5.CENI MIR, NE NASILJE

 

Nasilje nikada nije odgovor, a snažan muškarac vrlo dobro zna da ne mora da koristi svoje mišiće da bi dokazao svoje sposobnosti. Iako dugo vlada zabluda da su pravi muškarci oni koji su fizički snažni, snažni i pravi muškarci su zapravo oni koji umeju da budu staloženi, razumni i koriste svoju inteligenciju i sposobnosti da reše situacije. Snažan muškarac nije rob svojim impulsima i emocijama, jer zna da je biranje bitaka, pronalaženje kompromisa i promovisanje razumevanja i mira ono što je mudro i ispravno.

Tip osobe prema dominantnom delu lica

 

6.AMBICIOZAN JE

 

Snažan muškarac je veoma ambiciozan. Ova karakteristika snažnih muškaraca često se pogrešno tumači kao da će ambicioznost u pogledu karijere pravom muškarcu biti na prvom mestu, što nije uvek dobro i što bi neke žene mogle da zamere, jer to automatski snižava njihovu poziciju na lestvici prioriteta.

Ali, snažan muškarac zna vrednost ravnoteže, stoga će rado izbalansirati svoje karijerne ambicije i porodični život kada je u posvećenoj vezi, jer zna da ceni važnost i vrednost oba aspekta, zna da jedno bez drugog ne donosi sreću, i ambiciozan je u svakom pogledu – ne samo karijernom. Zna da ide ka onome što mu je važno u životu i to je karakteristika pravih muškaraca.

1 Komentar

Komentariši