U nekom trenutku, svi smo iskusili sinhronicitet – „slučajnosti“, koje izazivaju neverovatne događaje, da prosto ne možemo da verujemo da su se sve kockice tako savršeno poklopile, i to naizgled sasvim slučajno. Razmišljate o starom prijatelju kojeg niste videli godinama, a zatim vas on pozove. Imate iznenadan, neobjašnjiv poriv da posetite mesto na kojem nikada niste bili, a zatim na kraju tamo upoznate ljubav svog života. Da li su takve slučajnosti zaista samo to ili je nešto više u pitanju? Šta znače slučajnosti? Ukoliko vam ovo zvuči kao nešto iz naučne fantastike, možda vas iznenadi činjenica da je, da bi objasnio takve izuzetne događaje, čuveni psiholog Karl Jung skovao termin „sinhronicitet“. Da, čak se i on bavio ovom temom. Šta je sinhronicitet i da li postoji skriveno značenje iza „slučajnosti“?

 

ŠTA JE SINHRONICITET?

 

Sinhronicitet se odnosi na “podudarnosti dva događaja povezanih smislom, ali na slučajan način”, kao skup unutrašnjih i spoljašnjih događaja, na način koji se ne može objasniti, ali koji ima neki smisao. To su događaji koje uglavnom pripisujemo pukoj slučajnosti, sudbini ili čak magiji, u zavisnosti od perspektive koju imamo. Sinhroniciteti uglavnom prkose svakoj logici i nemaju racionalno objašnjenje prirodnim zakonima uzroka i posledice. Međutim, zbog činjenice da oni imaju značaj za posmatrača i često duboko menjaju njegov život, sinhroniciteti već dugo fasciniraju čovečanstvo, i golicaju čak i najveće umove.

Sinhronictet se obično pojavljuje u našim životima kada to najmanje očekujemo, ali u tačno vreme, koje ni sami ne bismo bolje umeli “naštelovati”. Nekada su to sitnice, koje brzo zaboravimo uz pomisao: “Hm, baš čudno, kakva slučajnost”, ali to može i biti važan splet događaja, koji menja čitav tok našeg života, i ostavi nas u čudu.

Jung je došao do zaključka da postoji intimna veza između pojedinca i životne sredine, koja u određenim trenucima pravi “privlačenje”, koje stvara savršeno poklapanje okolnosti, imajući određenu vrednost za ljude koji je proživljavaju. Za one koje zanimaju psihološke teme, a istovremeno i zakoni (kvantne) fizike, energije, vremena i prostora, religije, spiritualnosti – nema bolje teme od sinhroniciteta.

 

SLUČAJNOST ILI NEŠTO VIŠE?

 

Kada doživimo sinhronicitet, u nama se skoro uvek aktivira dublji osećaj svesti. Kao da nešto zavibrira u duboko nama. Iako to može biti prolazno, te vrlo brzo možemo zaboraviti taj događaj, nešto u nama se barem na momenat uskomeša. Čak i ako na kratko, nešto se probudi. Teško je poreći senzacije i energiju koju čovek oseća kada takve događaje doživljava iz prve ruke. Čak i najveći skeptici nešto osete i zapitaju se.

Možda samo iz zabave ili radoznalosti, ali ipak, i to je nešto. Za neke postoji dublji osećaj. Osećaj dubokog strahopoštovanja prema ovakvim “slučajnostima”. Možda zato što je naš osećaj stvarnosti trenutno izbačen iz ravnoteže. Apsurdnost takvih naizgled slučajnih, a opet neverovatnih događaja. Ne možemo a da se ne zapitamo da li iza sinhroniciteta stoji neko značenje. Da li je to slučajnost ili ipak nešto više od toga?

 

SINHRONICITETI I NAUKA

 

Sinhronicitet je jedan od Jungovih najdubljih, a istovremeno i najteže razumljivih otkrića, zbog toga što se teško može naučno objasniti. Njegovo otkriće sinhroniciteta, slično je Ajnštajnovom otkriću relativiteta u fizici. S obzriom da je toliko radikalno nepovezano sa našim uobičajenim predstavama o realnosti, iskustvo sinhroniciteta je toliko impresivno, da je Jung razmatrao ovaj fenomen više od 20 godina, pre nego što je objavio svoje razmišljanje. U fizici nas uče da svaka pojedinačna čestica u univerzumu ima gravitacioni efekat na svaku drugu česticu, bez obzira na to koliko su čestice odvojene.

Ovaj efekat podržava teorije da su svi događaji na neki način povezani jedni s drugima. Stoga se može reći da je sinhronicitet samo vrlo lično i subjektivno posmatranje ovog međusobno povezanog univerzuma, čiji smo mi mali deo. Nauka i kvantna fizika ukazuju na ideju da je sve u univerzumu povezano. Bell-ova teorema takođe objašnjava fenomen sinhroniciteta, tako što tvrdi da je sve u univerzumu povezano kao nedeljiva celina. Ajnštajn je to čak nazvao „sablasnom akcijom na daljinu“.

Da li bi ova univerzalna međusobna povezanost mogla da bude naučno objašnjenje sinhroniciteta? Saznaćemo, s obzirom da tehnologija i čovekovo znanje napreduju, a sve više naučnika istražuje pojam sudbine, sinhroniciteta i slučajnosti, kako god ih mi nazivali.

 

ŠTA SINHRONICITET ZNAČI?

 

Iako su mnogi skeptični prema nevidljivim silama ili neobjašnjivim pojavama, sigurno će u jednom trenutku svog života doživeti sinhronicitet i zapitati se da li je u pitanju slučajnost ili sudbina. Postoji čuđenje i uzbuđenje, koji dolaze sa tako neočekivanim i neobjašnjivim iskustvima. Ali, šta to znači? Da li je to ruka božanske sile? Odraz naših sopstvenih umova i misli?

Ili jednostavno nusproizvod međusobno povezanog univerzuma sa čisto naučnim objašnjenjem? I ako da, kakve su implikacije ovoga? Da li su slučajnosti i sinhroniciteti znakovi? Poruke? Tragovi? Mogu li uticati na našu budućnost? Dati nam odgovore i smer? Ovo su samo neka od pitanja koja počnu da nam se motaju po glavi, kada počnemo da razmišljamo o tome šta je sinhronicitet, šta on znači i da li slučajnosti zaista postoje.

 

KAKO TUMAČITI SINHRONICITET?

 

Ukoliko ste znatiželjni u vezi sa razumevanjem sinhroniciteta i “slučajnosti” koje se pojavljuju u vašem životu, možete početi da ih pratite. Na kraju dana, vi ste jedini koji možete da razumete sinhronicitet i šta ove fascinantne, sudbonosne “slučajnosti” znače za vas. Niko drugi vam ne može dati tačan odgovor. Evo i kako:

 

ZAPISUJTE SINRONICITETE

 

Jedan od načina kako možete pokušati da tumačite sinhronicitete jeste tako što ćete ih zapisivati. Bilo da se radi o slučajnosti, osećanju, predosećanju ili ideji, zabeležite je. Glavna stvar je obratiti pažnju i početi pratiti sinhronicitete. Malo po malo, stvari će početi imati smisla. Isprobajte i pogledajte šta ćete otkriti. Možda se iznenadite.

 

PRATITE CIKLUSE SINHRONICITETA

 

Ciklusi ili ciklične promene često se pojavljuju u našim životima. Na primer, ukoliko se u određenom periodu često susrećete sa sličnim sinhronicitetima, to bi moglo da znači da se vaš život priprema za neku vrstu promene, u tom smeru ili pokušava da vas navede na taj pravac. Takođe možete početi da primećujete kako vaš život teče u ciklusima. Na primer, možete primetiti da se na svakih 7 ili više godina, velika promena odvija u vašem životu. Pratite obrasce koji se ponavljaju i, ukoliko verujete da slučajnosti ne postoje, pokušajte da shvatite šta to znači.

 

BUDITE OTVORENOG UMA PREMA SLUČAJNOSTIMA

 

Sinhronicitet najčešće doživljavamo kada smo otvoreni svim mogućim iskustvima i svesni istih. Okolnosti iz svakodnevnog života mogu biti bogate sinhronicitetima, ako imamo prave unutrašnje uslove za to— ako smo otovorenog uma i praktikujemo rad na sebi. I, što je najvažnije – ne opterećujte se. Ne morate uvek imati odgovore na sve. Važno je da univerzum to zna.

Nema komentara

Komentariši