Opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) spada u grupu psiholoških poremećaja, nazvani anksiozni poremećaji ili neuroze. Opsesije su uznemirujuće i neprijatne misli, slike i ideje koji dolaze u um pa se ponavljaju. Uglavnom ih ne čine preterane brige o stvarnim životnim problemima.

Kompulzije su ponašanje koje osobe s OKP-om osećaju da moraju izvršiti. Iako su to uglavnom besmisleni i preterani rituali teško im se odupreti. Naime, njima se umiruje anksioznost. Anksioznost ili teskoba je stanje koje se očitava psihičkim i fizičkim simptomima koji su neprijatni. Osoba oseća napetost, stres, strah, paniku i unutrašnji nemir. Javlja se pri izloženosti stvarnoj ili izmišljenoj pretećoj situaciji.

Dakle krug OKP-a čini opsesije – anksioznost – kompulzija – olakšanje. Opsesije mogu biti neželjene agresivne misli, dok kompulzije mogu biti preterano pranje ruku ili više putno zaključavanje i otključavanje ulaznih vrata pri odlasku iz stana. OKP se leči raznim oblicima psihoterapija.

Kako pristupa EFT (Emotional Freedom Techniques/Tapkanje) OKP-u?

Svi problemi koji imaju emocionalnu pozadinu tj. čine nemir u sistemu, hranjeni su određenim događajima iz prošlosti koji dovode do neravnoteže u energiji tela. Negativne emocije su produkt energetske neravnoteže tela, a kod nekih se manifestuju u obliku OKP-a, tj. opetovanih neželjenih misli i specifičnih ponašanja.

Kako se mogu otkriti priče koje su prethodile OKP-u?

Generalno, ljudi s OKP-om ne osećaju se sigurno i žele kontrolu. Dobra pitanja sa kojima se kreće su – Kad ste u svom životu bili van kontrole? Kada je počelo određeno OKP ponašanje? Da li postoji emocionalni razlog koji je bio okidač? Kada je bilo zadnje u životu da niste imali ovakve misli?

A evo i tri priče za primer:

1. priča – Savršen roditelj

Iva je želela biti savršen roditelj. Njena opsesivna misao bila je – ne želim da moje četverogodišnje dete spava samo u krevetu. Smatrala je da će se dete osećati napušteno, a i mogao bi doći provalnik kroz prozor. U Ivinoj prošlosti postoji događaj u kojem se ona sama osećala napušteno.

Bila je mala i bolesna, a mama joj nije davala dovoljno pažnje tj. bila je emocionalno nedostupna. Misli koje su joj se tada rojile po glavi bile su – moj mame nema, bojim se jer sam sama, gde je moja mama, da li ću biti ok? Iva nije želela da se dete osjeća kao ona, nije želela biti kao njena mama za koju je smatrala da je nije bilo dovoljno.

2. priča – Učestalo pranje ruku

Ivan je imao potrebu za višestrukim pranjem ruku. Misao da su mu ruke prljave bila je neizdrživa. Osećao se anksiozno ako ih nije preterano prao. Ali ispod njegove anksioznosti nalazila se tuga, ispod nje ljutnja, pa osećaj napuštenosti i nesigurnosti. Nesigurnost je proizlazila zbog roditeljskih svađa dok je bio mali.

Za vreme njih, zaključavao bi se u kupatilo gde se skrivao i plakao. Tamo se osećao sigurno. Uz to, nakon što su mu se roditelji rastali nikad nije bio siguran ko će doći po njega nakon škole. Čekajući ih, osećao se anksiozno.

3. priča – Dete koje je slagalo olovke

Tea je dete od šest godina koja kad vidi olovke mora ih uredno složiti. Na pokušaj pomeranja tih olovaka hvata je histeričan plač. Nakon razgovora ustanovljeno je da će povrediti mamu ako ne složi uredno olovke. Daljim pitanjima saznalo se da je Tea videla kako su mamu vezali provalnici. Njena mama toga nije bila svesna jer je Tea tada trebala spavati u svojoj sobi, pa s njom nikad nije o tome razgovarala.

Ali, ona nije zaspala, čuvši komešanje gledala je skrivena scenu koja se odigravala u dnevnom boravku. Tea, kao i sva druga dece na svoj način je interpretirala događaj. To što se mami dogodilo krivila je sebe, jer nije složila igračke i išla spavati kako joj je mama rekla.

Dakle, nema jedinstvene emocionalne pozadine bilo kojem problemu pa tako ni OKP-u. Ono što je zajedničko ljudima sa opsesivnim mislila i specifičnim – kompulsivnim ponašanjima je potreba za kontrolom i sigurnošću. Pozadinski osećaj opsesije i kompulsivnog ponašanje uvek je: Ne osećam se sigurno i ne želim biti van kontrole.

psihologija

anksioznostbodylanguagebogatstvodepresijaempatijagovortelahoroskophoroskopskiznaciljubavljubomoraljudimastamilionermislimoćmuskaracnarcisoidnostnedostataknlpnovacobavezaoholostosecanjaosmehotacpitanjapomocpromenapsihapsihologijapsihopatapsihopatijapsihoterapijarazmisljanjeresenjeroditeljroditeljstvosamocasimptomidepresijeslavasrecastatusstrahsvettatatekstvladanka218vladarkavoletizenezivotzodijak

Komentariši