Za izgled svake žene odgovorno je, ne samo nasleđe, već i jedna od žlezda, koja je po prirodi aktivnija od drugih. Konvencionalno, ženske figure se mogu podeliti na četiri tipa.

Naravno, takvu klasifikaciju ne možemo nazvati idealnom i bezgrešnom, jer rad našeg organizma zavisi od mnogih faktora.

Međutim, ove 4 siluete mogu se smatrati najrasprostranjenijima – njihove karakteristike su zastupljene kod većine žena.

Evo, šta označava svaki od 4 tipa figure.

Izaberite jednu, kojoj ste nasličnije, i pogledajte odgovor ispod:

Jabuka (dominantna – nadbubrežna žlezda)

Osnovna obeležja: gornji deo tela primetno je krupniji od donjeg. Kod žena ovog tipa, obično su prisutna široka ramena, izrazite grudi, manja zadnjica, jake ruke i noge. U većini slučajeva, koža kod predstavnica ovoga tipa je prirodno čvrsta, one nemaju sklonost ka celulitu. U slučaju dobijanja suvišnih kilograma, prvo se goje grudi, ruke, stomak.

Psihološke osobine: Dame sa takvom figurom obično poseduju izrazite liderske veštine, veoma brzo donose odluke, samostalne su i odgovorne. Ipak, postoji jedna mana- one ne znaju meru u radu, odmoru, u hrani ili bavljenju sportom.

Preporuke: Savršeno im odgovara vegetarijanska ishrana. Ponekad se treba isključiti od briga i naučiti se uživati u jednostavnim stvarima. Za održavanje forme najbolje odgovara – plivanje.

Pravougaonik (dominantna žezda – hipofiza)

Osnovni obeležja: Telo podseća na figuru tinejdžera: uski kukovi, ne postoji jasno izražen struk. Ruke i noge obično nisu duge, a glava izgleda veća. Takođe, za ovaj tip je karakterističan dugačak struk, i mala okrugla zadnjica. Žene sa takvom figurom teško dobijaju u težini, prvo se goje u stomaku. Slabi limfni sistem može biti razlog za otoke i suvu kožu.

Psihološke osobine: Dame ovog tipa najčešće su introvertne, sklone su ka umetnosti i nauci. Mogu izgledati nedruštvene i zatvorene, ali ne zbog nespremnosti za komunikacijom, nego zbog činjenice da su same sebi dovoljne.. Ponekad, suviše duboko uranjaju u svet svojih misli, zaboravljajući na realnost i svakodnevne stvari.

Preporuke: Odlično će odgovarati ishrana na bazi unosa proteina i smanjenim unosom ugljenih hidrata. Za harmoniju duše, ženama ovog tipa neophodno je da budu okružene lepim stvarima. U kući treba da bude što više cveća i mirišljavih sveća. Što se tiče vežbanja, odlično će odgovarati vežbe opterećenja, pomoću kojih se može ukloniti stomak i naglasiti struk.

Peščani sat (dominantna – štitna žlezda)

Osnovna obeležja: Figura podseća na peščani sat. U slučaju dobijanja u težini, takve dame se goje u predelu stomaka i kukova (udovi često ostaju tanki, čak, i kod povećane težine). Nedostaci ovog tipa su slabi mišići i veoma krhke kosti. Takođe, mogući su problemi zbog tanke, suve kože, a postoji i sklonost ka celulitu.

Psihološke osobine: Takve žene su vesele, aktivne i druželjubive. Veoma su komunikativne. Zahvaljujući tome, lako se uklapaju u bilo koje društvo.

Preporuke: U ishrani treba davati prednost zelenom povrću ( salata, brokoli, kupus, grašak, boraniji itd) Takođe, neophodni su i mlačni proizvodi niskog preocenta masti. Voće, hleb, alkohol, kofein najbolje je maksimalno ograničiti. Za uklanjanje stresa i i napetosti na kraju radnog dana, odlično će odgovarati vruć tuš. Od sportskih aktivnosti preporučuju se grupne aktivnosti i ples.

Kruška (dominantna žlezda – jajnici)

Osnovna obeležja: Kod predstavnica ovog tipa može se videti klasično žensko telo sa uskim gornjim delom, zaobljenim kukovima i zadnjicom. Silueta vizueno podseća na krušku. Dobijanje težine obično počinje baš na kukovima, a struk i stomak zaokružuju se poslednji. Postoji sklonost celulitu.

Psihološke osobine: Ove dame veoma su brižne, dobrodušne i osećajne. Lako se uklapaju sa novim ljudima, kao da osećaju njihove misli i težnje. Zbog usporenog metabolizma, može se primetiti neka spoljna nezainteresovanost, ali to je varljiv utisak, jer unutar ovakve žene krije se prava bura emocija.

Preporuke: Birajući ishranu, obratite pažnju na voće i povrće, takođe, i na lake proteine. Bolje je zaboraviti na puter, margarin, sosove, čokolade i testenine. Za psihološki komfor vam je neophodna komunikacija. Izbegavajte samoću, ali klonite se agresivnih i nervoznih ljudi. Disajna gimnastika i joga će pomoći u oslobađanju od napetosti i akumulaciji pozitivne enrgije. Ne zaboravljajte da imate usporen metabolizam, zato je fizička aktivnost neophodna, naročito vežbe izdržljivosti.

Nema komentara

Komentariši