Znati kako prihvatiti poraz jednako je važno kao i znati kako upravljati adrenalinom generisanom pobedom. Greške i neuspesi imaju posledice, ali nude nam i mnoge mogućnosti.

Dobro je naučiti se nositi sa trijumfom i porazom. Nepostojanje samokontrole kada ste uspešni, kao što neznanje kako prihvatiti poraz može imati vrlo negativne posledice.

Danas je uspeh skoro postao obaveza. Pobeda se stoga više oseća kao dužnost koja se koristi kao test za prepoznavanje i potvrđivanje na društvenom nivou. Suprotno tome, gubitak je sinonim za neuspeh, ako ne i sram. Ni sa jednim ni sa drugim se ne postupa tačno.

U ovom kontekstu, teško je naučiti prihvatiti poraz. Ponekad to postane faktor koji slabi entuzijazam i ličnu snagu. Drugi, pokreće opsesivno ponašanje koje rezultira hirovitom tvrdoglavošću, što na kraju dovodi do začaranog kruga frustracije.

„Malo se nauči iz pobede, ali mnogo iz poraza.

-Japanska poslovica-

 

Zašto je tako često da se ne može prihvatiti poraz?

Glavni razlog predstavljaju neka lažna uverenja, među kojima su najrasprostranjenija argumentacija da je ne dobiti nešto jednako neuspehu. Istina je da postoji velika razlika između poraza i neuspeha.

  1. Prva je potpuno prirodna okolnost; drugo je stav. Uopšteno govoreći, osoba koja ne može da prihvati poraz ima poteškoće u tri aspekta svog života:
  2. Tolerancija na frustraciju. Veoma je teško asimilovati da se stvari ne odvijaju ili odvijaju po želji.
    Lažno samopoštovanje. To je povezano sa procenom sebe u kojoj je isključena mogućnost greške ili poraza. Lažno je do te mere da ne prihvatamo svoje ranjivosti.
  3. Sistem vrednosti. Uspeh je naglašen do mere paroksizma, podrivajući druge aspekte dragocene za razvoj i život. Isto tako, postizanje rezultata smatra se mnogo važnijim od procesa i svega što ga inspiriše.

Neznanje kako prihvatiti poraz često izaziva osećaj lažne superiornosti. Drugim rečima, neuspeh u postizanju planiranog urušava fikciju koju su izgradili.

Neurotička tvrdoglavost

Neznanje kako prihvatiti poraz obično stvara niz frustracija koje dodaju nelagodu. Osoba koja nije u stanju da prihvati da je izgubila ljubav svog partnera, zato će verovatno beskrajno pokušati nemoguće pomirenje, uprkos frustraciji.

Ili bi oni koji odbiju da prihvate da su izgubili važnu priliku mogli tražiti pogrešne puteve kako bi dali novu iluziju toj opciji koja je već nestala.

Vrlo često na kraju budete vrlo strogi prema sebi, tražite više nego što možete ponuditi ili se krivite što ništa niste uradili ili što ste prestali to da radite.

Ova tvrdoglavost ne dozvoljava umu da ispravno obradi ono što se dogodilo i da stekne proisteklo učenje. Ne radi ništa drugo nego pogoršava negativne emocije, poput besa i tuge koji su rezultat frustracije.

Na taj način je moguće da osoba zaglavi, u zavisnosti od otpora prihvatanju stvarnosti.

 

Učenje nositi se sa gubitkom nudi nekoliko prednosti

 

Sa psihološke tačke gledišta, poraz ima ogromnu vrednost u životu. Prvo, postavlja granicu infantilnom narcizmu kojim svi započinjemo život. Znanje da se ne može sve ostvariti, da neće biti zadovoljene sve želje, osnova je na kojoj se gradi princip stvarnosti.

Isto tako, porazi su sjajan izvor znanja. Iz njih otkrivamo svoje granice, greške u proceni i koordinate stvarnosti.

Stoga generiše dragoceno znanje koje se kasnije može koristiti u korist novog cilja. Nauka deluje ovako: napreduje na osnovu grešaka.

Znati kako prihvatiti poraz podrazumeva suočavanje sa znatiželjom i zanimanjem. Niko ne voli da gubi, ali ko zna kako to učiniti, prevazilazi osećaj frustracije u relativno kratkom vremenu i fokusira se na nastalo učenje. Paradoksalno je, ali znati kako izgubiti je i način pobede.

Prevod: VLADARKA, Izvor: lamenteemeravigliosa

Nema komentara

Komentariši