Skrećemo vam pažnju na sedam fizičkih znakova upozorenja koji vam govore da usporite.

Budući da ne postoji uverljiviji dokaz od fizičkih znakova upozorenja, evo sedam ključnih fizičkih simptoma koje možete osetiti dok ste pod stresom. Imate li i vi neki od njih?

1. Osećate li da su vam usta suva ili da imate knedlu u grlu?

Možda se radi o klišeu, ali nije bez razloga: kad ste pod stresom, usta vam se suše. A uz suva usta će vam biti teško nešto progutati bez tečnosti. To je između ostalog loše i za vaše zube.

2. Osećate bolove u vratu i ramenima?

Napeti mišići, naročito oni u predelu vrata i ramena su još jedan bitan simptom stresa. Za neke od nas ta se napetost u mišićima možda čini normalnom, ali ona to nije!

3. Boli li vas često glava?

Razlozi glavobolje mogu biti raznoliki, jedna vrsta glavobolje je specifična, a zove se tenzijska glavobolja. Ako vam se glavobolja javlja u vreme intenzivnog stresa, znate šta trebate učiniti.

4. Često osećate žmarce ili tupost u udovima?

Razlog ovome može biti preveliki stres. Mnogi od nas ni ne znaju da je ovo jedan od simptoma stresa.

5. Jeste li svo vreme umorni?

Da li vam je teško ustati ujutro iz kreveta? Hroničan umor, iscrpljenost i nedostatak energije neizbežna su posledica prevelikog stresa, koji traje duže vreme.

6. Ne možete zaspati ili ne spavate dovoljno?

Ovo je takođe jedan od znakova prevelikog stresa. Budući da su odmor i spavanje bitni za oporavak, nesanica uzrokovana stresom može vas dovesti u zatvoreni krug – ne spavate dovoljno jer ste pod stresom, a od nedovoljno sna stres se pojačava.

7. Imate višak kilograma?

Da li vam se masno tkivo prvenstveno nakuplja na stomaku? Veoma su dugo ljudi smatrali da stres uzrokuje mršavljenje, a ne gojenje. To je možda tako kod nekih osoba, ali većina će nas se pre ugojiti zbog stresa. Kortizol, hormon stresa, podstiče telo da akumulira masnoće na stomaku, kojih se gotovo nemoguće rešiti.

Nema komentara

Komentariši