Vage, Škorpije i Strelčevi – racionalni i praktični

Astrolozi smatraju melanholike one znakove koji zrace energijom preko Saturna i Merkura rodjeni od jeseni ili ako je vaš podznak (Mesec i Sunce) u nekom od zemljanih znakova – Biku, Devici ili Jarcu…

Zemlja je dominantna odrednica melanholičnog temperamenta. Hladna je i suva, pripada joj jesen. “Melaina hole” je starogrčki naziv za “crnu žuč”, po čemu je ovaj temperament dobio ime. Crna žuč je neophodna u procesu izgradnje kostiju, zuba i svih čvrstih vezivnih tkiva u telu. Ima funkciju zgrušavanja krvi i upravlja metabolizmom minerala u telu. Njen glavni organ je slezina, gde se skladišti zaliha crne žuči.

Melanholik je introvertan i promenljivog je raspoloženja. Oslanja se na svoj moćan analitički um, promišljen je, racionalan i praktičan. Vrlo je efikasan i pouzdan, usmeren na detalje. Može biti usmeren na materijalno, hirovit je, ali i nervozan. Nije posebno društven, može biti pesimističan… Melanholik najčešće ima vitko i koščato telo. Mišići su čvrsti, ali vrlo ukočeni.

Imunitet mu je slab, cirkulacija spora, apetit slab; mogu ga mučiti anemija, anoreksija, dehidracija, neuromuskularni poremećaji, problemi s kostima i kičmom. Štitna žlezda melanholika može biti osetljiva na stres. Teskoban je, može imati vrtoglavice i patiti od nesanice. Česte su promene raspoloženja. Slabo podnosi bolove.

Melanholik treba da ima redovne obroke i posebno da pazi na unos minerala i vitamina. Treba da jede hranu koja zagrava telo – snažne začine poput čilija, kurkume ili belog luka, meso, jaja, puno voća i orašastih plodova.

Pirinač, raznovrsna ulja i ghee popraviće mu raspoloženje. Za očuvanje ravnoteže važne su masaže i tretmani lekovitim blatom. Za mentalnu ravnotežu melanholik treba da se uključi u grupne aktivnosti, posebno sportske.

Rak,Lav ili Devica, ima predispoziciju za kolerični temperament kako smatraju astrolozi zato sto su kolerici u glavnom oni znaci kojima vlada Sunce ili Mars. Sve o ostraloskim kolericima mozete saznati u daljem tekstu.

Rakovi, Lavovi i Device – uvek otvoreni i spremni na izazove

Ako ste rođeni u Raku, Lavu ili Devici imate predispoziciju za kolerični temperament, a ako je vaš podznak (Mesec i Sunce) u nekom od vatrenih znakova – Ovnu, Lavu i Strelcu, mogli biste biti izraženi kolerik.

Vatra je dominantna odrednica koleričnog temperamenta. Vatra je vruća i suva, a njeno godišnje doba je leto. Naziv kolerik potiče od starogrčke reči “hole”, što znači “žuč”.

Smatralo se da je glavni organ u telu kolerika žučna kesa, a najsnažniji životni sok žuč. I danas kažemo da se vode žučne rasprave ili da se dogodila žučna reakcija, što ukazuje na žestoku prepirku, svađu, bučnu raspravu. Žučan znači ljut, oštar… To nam već puno govori o ovoj vrlo intenzivnoj, ekstrovertiranoj energiji.

Kolerik je otvoren, spreman na izazove, nagao, promenjivog raspoloženja. Neumorne je i optimistične naravi, u stalnom je pokretu, juri u susret životu, spreman da preuzme kontrolu, postane predvodnik. Lako se naljuti, može biti vrlo nestrpljiv i nametljiv, ali je uvek vrlo hrabar. Fizička energija mu je vrlo velika. Kolerici su pravi sportski tipovi, snažnih mišića, aktivnog metabolizma i snažnog probavnog sisitema.

Podložan je upalama i infekcijama. Telo na bolest reaguje visokim temperaturama. Širok je spektar bolesti kojima je sklon, od migrena i glavobolja, preko gastritisa i čireva, do artritisa, reume i poremećaja krvnog pritiska.

Od manjih tegoba često je prisutan osećaj suvoće u ustima, uprkos tome što pije dosta vode, a za vreme velikih vrućina kolerik može i kolabirati. Neprestano u pokretu, kolerik se može mentalno iscrpiti, biti uznemiren, teskoban, da patiti od nesanice…

Kolerik će ravnotežu sačuvati uz pomoć hrane koja hladi poput mlečnih proizvoda, povrća, posebno zelenog lisnatog povrća. Zahvaljujući snažnom varenju, odlično podnosi meso i mahunarke. Voli stimulativne namirnice poput kafe, čokolade, alkohola, ljutih ukusa koji mogu da pojačaju razdražljivost. Važno je da postigne mentalnu uravnoteženost pa mu se preporučuje puno odmora, čitanja, meditacije, tai chija i joge. Tokom zime saune i SPA programi su mu od velike pomoći.

Astroloski flegmatici kako ih neki astrolozi nazivaju Jarcevi Vodolije i ribe, smireni i suzdrzani ponekad sramezljivi i vrlo strpljivi. Sporog su metabolizma i fizicka aktivnost im je jako valzna za dobro zdravlje.

Jarčevi, Vodolije i Ribe – smireni, suzdržani i vrlo strpljivi

U astrologiji flegmatični temperament odražava energije Meseca i Venere. Naglašen flegmatični temperament imate ako ste rođeni u nekom od zimskih znakova, Jarcu, Vodoliji ili Ribama, te ako je vaš podznak (Mesec i Sunce) u nekom od vodenih znakova, Raku, Škorpiji ili Ribama…

Voda je dominantna odrednica flegmatičnog temperamenta. Hladna je i vlažna, pripada joj zima. Flegmatik je najhladniji i najpasivniji temperament. “Flegma” je starogrčka reč koja znači “sluz”, što kao glavni životni sok podrazumeva limfu, plazmu, sluzi koje podmazuju, vlaže, hrane, štite i pročišćavaju organizam. Vene i limfni kanali najvažniji su organi koji prenose hranu i eliminišu otpadne materije.

Flegmatik je smiren i suzdržan, ponekad sramežljiv i vrlo strpljiv. Introvertiran je, ali stabilnog raspoloženja. Dobronamernost i ljubazno ponašanje izvire iz sposobnosti saosećanja. Osećajnost, produhovljenost i predanost čine ga odanim prijateljem i partnerom. Telo mu može biti čvrste građe, ali mekih mišića. Metabolizam flegmatika je usporen, kao i probava.

Sklon je nakupljanju sluzi i vode u telu. Zbog sporog metabolizma, flegmatik se lako goji, a može imati i tegobe s limfom, upalama žlezda, nakupljanjem celulita i opstipacijom. Može ga mučiti reuma i hronični umor. Cirkulacija mu može biti vrlo slaba, a često je sklon i prehladama. Bolna tačka je i sklonost depresiji.

Flegmatik u ishrani treba da izbegava mlečne proizvode, pšenicu i slatkiše koji povećavaju količinu sluzi u telu. Posebno je važno da zimi jede hranu koja greje, meso, jaja, korenasto povrće, orašaste plodove, suvo voće i jače začinjenu hranu. Flegmatik se leči vodom, pa će ravnotežu održati redovitim plivanjem i SPA tretmanima.

Za zdravlje mu je jako važna fizička aktivnost. Dovoljno je i redovno hodanje; još je bolje trčanje i svi oblici fizičke aktivnosti. Za održavanje ravnoteže pomaže mu i aktivniji društveni život, posebno u zimskim mesecima kada je najskloniji depresiji.

Senka Ljubić

horoskop

anksioznostbodylanguagebogatstvodepresijaempatijagovortelahoroskophoroskopskiznaciljubavljubomoraljudimastamilionermislimoćmuskaracnarcisoidnostnedostajanjenedostataknlpnovacobavezaoholostosecanjaosmehotacpitanjapitanjepomocpromenapsihapsihologijapsihopatapsihopatijapsihoterapijaradoznalostrazmisljanjeresenjeroditeljroditeljstvosamocasimptomidepresijeslavasrecastatusstrahsvettatatekstvladanka218vladarkavoletizenezivotznatizeljazodijak

Komentariši