Harmonični odnosi uvijek počinju sa harmoničnom ženom. Ne počinju sa vještinom manipulisanja ni sa tajnim tehnikama, kako zadržati i udati se, ni sa samomučenjem po udžbenicima za buduće supruge. Ne. Samo harmonična žena može da izgradi harmonične odnose. I tačka. Ništa drugo.

Kada je ženi samoj sa sobom dobro, kada se ne boji samoće, kada može sama sebe da zabavi tako da joj je zanimljivo, kada ima adekvatno samopoštovanje i samopouzdanje, kada poznaje sebe i svoje potrebe, kada je mirna i spokojna kada tačno zna šta želi, tek tada se odnosi usklađuju.

Ali najčešće žena:

 1. Traži u muškarcu svoj oslonac, on je neka vrsta štake.
 2. Stalno provocira muškarca, jer unutra smatra da nije vrijedna ljubavi i sreće.
 3. Ne zna šta želi, i zato pokušava da živi ciljevima i snovima svog muškarca, što takođe ne uspijeva.
 4. Koristi muškarca kao psihoterapeuta.
 5. Postaje bliska ribi-ajkuli, od koje nikako da se oslobodi.
 6. Boji se da ga ne izgubi, stoga kontroliše svaki njegov korak.
 7. Svima pokušava da dokaže svoju nezavisnost i stoga ne može da bude u vezi.
 8. Ne umije da ima povjerenja i izgradi bliske odnose, tako da ih zamenjuje različitim surogatima.
 9. Pokušava na svoju štetu da riješe svoje duševne probleme, igrajući na primjer, scenario odnosa sa ocem.
 10. Pokušava od muškarca da napravi nešto što je njoj potrebno, ne uzimajući u obzir njegove osobine, prirodu i želje.
 11. Hvata se za onoga ko se da, i drži se za njega svom snagom, samo da ne bude sama.
 12. Zatvara oči pred takvim odnosom prema sebi, koji uništava oboje.
 13. Provocira sukobe, jer je prepuna emocija, one moraju negdje da se ispolje, a drugi način ne zna.
 14. Drži te, koje ne treba držati (i uopšte termin držati muškarca? Nije on zastava?)
 15. Nada se da će on konačno nju nesrećnu, učiniti srećnom.
 16. Ne bavi se sama sobom i ne može biti sama sa sobom.
 17. Odavno koristi muškarca za rešavanje svojih finansijskih ili fizičkih problema.
 18. Boji se starosti-debljine, i tako dalje, jer će je onda odbaciti, i ide na operacije, stavlja botoks, očekuje ljubav spolja, nije u stanju da je dobije iznutra.

Ovo je samo mali dio onoga šta žene rade u vezi. I ništa od toga ne dovodi ženu do željenog cilja.

Jer se treba baviti sobom. Ne sa mužem. Ne sa muškarcima. Već samo sa sobom. Sa sobom prvo treba uskladiti odnos, a zatim izgraditi komunikaciju.

Jer kada unutra bude tiho, spokojno i dobro, tada je zatražiti pomoć – lako, tada je reći dobru riječ – lako, pustiti na pecanje je takođe lako. Ali ako tačno znate da je za vas katastrofa, da mu vjerujete, poštujete ga, budete mu vjerni ne samo tijelom već i umom, prihvatate ga, ostavljate mu lični prostor i vrijeme, ako vi to ne možete, onda je to signal.

Signal da prestanete da mislite o njemu, da pokušavate da ga promijenite, da prestanete da tražite čarobnu tipku na njemu, koja će ispuniti sve vaše želje. Tako se samo može uništiti odnos, pri tom sa garancijom.

Prebacite fokus pažnje sa muža ili muškaraca na sebe. Ako ne možete da se udate, tim prije prestanite da razmišljate o muškarcima i kako ih dobiti. Počnite da mislite samo o sebi. Nemojte postavljati sebi prioritet da “spasite brak”, ni da “uspostavite vezu sa njim,” ni “da se udate”. Postavite sebi cilj da budete interesantni sami sebi.

Spoznajte bolje sebe. Počnite, ako hoćete, romansu sa sobom. Umirite unutrašnji haos i razdor. Nađite sve što vam je potrebno – ljubav, pažnju, interes, stimulas – unutra sebe. Onda će se promijeniti i odnosi.

To je slično kao kada uzgajamo povrće.

Prvo, treba pripremiti zemlju, a ako je spremna, dovoljno je sjeme samo posaditi, i održavati uz minimalni napor.

Ali, ako zemlja nije pripremljena, i odmah se posije sjeme, čak i ako se uloži mnogo napora, do žetve neće doći. Samo ćete izgubiti vrijeme, energiju, dobićete negativno iskustvo i izgubiti vjeru.

​Slično tako je i u odnosima. Možete sakupiti punu vreću manipulativnih metoda za komuniciju sa muškarcima, možete da naučite da pritiskate različite tastere, da bi dobili željeno, ali kakvog to ima smisla dugoročno, ukoliko ste pri tom sami ozbiljno bolesni?

Vi ćete biti majmun sa bombom u ruci, koji, sa svojim “metodama” može povrijediti one koji su blizu. I naravno ni o kakvoj sreći ne može biti ni govora, čak i ako vaša porodica sa strane izgleda savršeno.

Prema tome, ne dirajte muškarce dok se ne dogovorite sa sobom. Neće biti harmoničnih odnosa, dok ne bude harmonije u vama samima. Prestanite da mijenjate druge ljude i odnose sa njima. Smirite sebe, popunite, umirite. I sve okolo će se umiriti.

Vjerujte, proučavanje i razvoj sebe je beskrajan i fascinantan proces. A ako uronite u njega, nećete se moći zaustaviti, biće vam sa sobom sve interesantnije. I što vam je zanimljivije sa sobom, tim jače privlačite i druge – muškarce, prijatelje, djecu, kolege i pretpostavljene.

Sve počinje iznutra. Od nas samih.

Autor – Olga Valjaeva

Preuzeto sa: bebamur.com

Nema komentara

Komentariši