Da li je to “trend” koji nastao po uzoru na poznate ličnosti, slučajnost, potreba za majčinskim uzorom, ili neki muškarci jednostavno radije biraju i uživaju u zrelijim partnerkama?

Razlika u godinama je uvek bila preporučljiva kada su se za ljubav odlučivali stariji muškarac i mlađa devojka. Poslednjih godina su mnoge šokirali parovi koji su obrnuli uobičajeni odnos. Međutim, sada je kombinacija starije žene i mlađeg muškarca, takođe postala prihvatljiva i to ne samo među poznatim ličnostima, već ovakve parove sve češće srećemo i u našem najbližem okruženju.

On mlađi, a ona starija je nešto što više nije tabu. Možda je to i jedan od razloga što se neki parovi smelije upuštaju u ovakve veze. Položaj žena u društvu se vremenom menjao i samim tim su one postale samostalnije, što je očigledno nekim muškarcima, koji su po očekivanju zaštitnici, postalo rasterećujuće i privlačno.

Ipak ne bi trebalo zaboraviti ni to da su oduvek momcima privlačile pažnju, pa barem samo u mašti, iskusnije pripadnice nežnijeg pola. Ova tema je vrlo interesantno prikazana u poznatom filmu Diplomac (prema romanu The Graduate, Charles Webb, iz 1963.), sa čuvenom gospođom Robinson.

Nekada se parovi sasvim sučajno nađu u ovakvoj situaciji. Dopadnu se jedno drugome, a da o godinama ni ne razmišljaju. Neki baš to vole, te zato i biraju isključivo starije partnerke. Ovakve veze su i ranije postajale, primer za to je ljubav Isidore Dankan i Sergeja Jesenjina. Ova čuvena balerina je od svog pesnika bila starija čak sedamnaest godina. Najnoviji svetski poznat par su Susan Sarandon i Tim Robbins, između kojih je razlika dvanaest godina.

Dok su rekorderi po ovom pitanju bračni par iz Malezije, Wook Kunder i Muhamad Noor Che Musa sa neverovatnom i krajnje šokantnom razlikom. Supruga je starija sedamdeset godina! Venčali su se 2006. g. kada je ona imala 104, a mladoženja 33. Ovaj brak koji je stoletnoj Maležanki bio 22 po redu, ubrzo se okončao.

Govoreći o razlici od desetak godina je nešto što mnoge parove ne sprečava, čak im i prija, da započnu lep i ispunjavajući ljubavni odnos. Mladost i lepota idu zajedno i svaki muškarac će uvek kao privlačnu smatrati mlađu devojku. Ipak, neki se odlučuju za stariju iz nekoliko razloga.

Iskustvo koje zrelije partnerke unose u život muškaraca i u njihov međusobni odnos je nešto što muškom polu veoma prija. One su im oslonac i vodiči. Pomažu im u svakodnevnim situacijama i u karijeri. Neki bi ih šaljivo nazvali učiteljicama. Samim tim, ih doživljavaju kao osobe sa kojima mogu da dele svoja razmišljanja i da na taj način dobiju savete i podršku.

Mnogim muškarcima prija energija i nemirnost duha mlađih devojaka, dok ovi drugi vole opuštenost koju žena stiče sa godinama. Kažu da im je najbitnija emotivna stabilnost i samopouzdanje partnerke. Takođe kao olakšavajuću okolnost vide i to što starije tačno znaju šta žele i ne plaše se da to kažu i pokažu.

Iskrenost i otvorenost su osobine koje su kod svojih partnerki istakli mlađi muškarci. Ne moraju da brinu ili pogađaju sami, već čuju od druge strane da li su na pravom putu. Posebno izdvajaju ove kvalitete kada je vođenje ljubavi u pitanju. Prema njihovom mišljenju iskusnije dame su samosvesne i sigurnije u sebe, a samim tim opuštenije i otvorenije u ovim najintimnijim trenucima.

Realnije u svojim zahtevima i očekivanjima, a spremne na inicijativu, su odlike koje kod njih vrednuju muškarci. Često im lepša polovina svojim iskustvom pomaže da i sami sazreju. Priznaju da su im devojke/žene pokazale novi način razmišljanja i poimanja sveta oko sebe.

Ljubav je najbitnija, složićete se svi. Međutim, kao i sve druge veze i ove mogu imati i drugu stranu medalje. To zavisi od pojedinca, naravno. U svetu postoji i naziv za one žene koje, pa možemo reći iz “sporta” biraju mlađe muškarce i njih nazivaju “cougoars” (kugoarke). Setite se filma Alfie (Jude Law i Susan Sarandon) gde Susan raskida sa Jude-om, jer je našla novog ljubavnika.

Kada je Jude pita zbog čega se odlučuje za drugoga, njen odgovor je: “Zato što je mlađi.” Opet neki muškarci biraju starije partnerke da bi se u društvu hvalili i na taj način potvrđivali svoju muškost.

Svako traži svoju drugu polovinu, pa tako i neki muškarci u nešto starijim partnerkama nalaze baš to što njima najviše “paše”.

(Tijana Janković)

Nema komentara

Komentariši