Od trenutka kad se zagledamo jedno drugom u oči, do momenta predaha, u našem telu se događa pravi hormonski vatromet!

Verovali ili ne, Kleopatra se nikada nije poljubila sa Gajem Julijem i onim posle njega. Prema legendi, poljubac usnama na usne izmislili su tek srednjovekovni vitezovi, i to ne iz romantično-erotskih pobuda. Momci u helankama su tom metodom, naime, utvrđivali jesu li njihove žene pile sočnu medovinu.

Ako samo malo zagrebemo po istoriji ljubavi, videćemo da je o poljupcu urađeno više istraživanja nego o energetskoj efikasnosti. Koliko je tema ozbiljna, najbolje ilustruje činjenica da se ljubljenjem bavi posebna naučna disciplina, filematologija. Naučni kosenzus o evolutivnom smislu poljupca još nije postignut, ali jedno je sigurno – on uvek pokreće neki vid emocionalne reakcije, utiče na stanje svesti i ume da deluje beskrajno magično, zanosno i lekovito. Dok je kod nekih to važan ritual, kod drugih je samo uvertira u seks. Poljupcem izražavamo naklonost, obožavanje, poštovanje i ljubav. Ljubimo se da bismo proslavili početak ili označili kraj. Ljubimo se da bismo pokazali da nam je stalo ili kada želimo da tako izgleda.

I, šta su naučnici do sada otkrili o poljupcu? Pre svega, da ljude najviše uzbuđuje ljubljenje u usta, a najmanje ljubljenje prstiju na nogama, da žene misle da su muškarci agresivni sa svojim jezicima, a da muškarci misle da žene ne otvaraju dovoljno usta, da prilikom ljubljenja glavu obično prvo nakrenemo udesno, da ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce, da stimuliše ista područja u mozgu kao bavljenje sportom, da se svakim poljupcem razmenjuje između deset miliona i milijardu bakterija (ali i niz antibaketrijskih hemikalija, koje će ubiti većinu bakterija pre nego što se uopšte razviju u klice), da muškarci vole raširene zenice kod žena, ali da ne vole da ljube namazane usne, kao i da muškarac koji svakoga dana poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. I još jedna činjenica – tokom života provedemo 20.160 minuta ljubeći se.

Pitanje svih pitanja – kome je više stalo – tema je velikog broja istraživanja.

Studija objavljena u američkom časopisu Evolutionary Psihology pokazala je da ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce. Dok je 53 odsto muškaraca priznalo da bi se upustilo u seksualni odnos bez poljupca, ta je varijanta bila prihvatljiva samo za 15 odsto žena. Dr Gordon Galupp, rukovodilac istraživačkog tima koji se bavio važnošću ljubljenja, objašnjava da je ono deo jednog razvijenog rituala udvaranja. “Kada se dvoje ljube, to je bogata i složena razmena informacija, uključujući hemijske i čulne”, kaže Galupp. Prema njegovim rečima, ženama je poljubac važan u svim fazama veze. Putem njega žena dobija mnogo informacija o muškarcu. Ako smatra da se on loše ljubi, neće poželeti seksualni odnos s njim. Čak 15 odsto žena u Galuppovom istraživanju reklo je da bi ostavilo muškarca koji se loše ljubi, a ono što ih najviše nervira su vlažne usne i nerazvijena muskulatura lica.

Većina nas zna šta nam se dopada, a šta ne – šta nas uzbuđuje, a šta odbija.

Michael Christian, autor knjige Umetnost ljubljenja (objavljene pod pseudonimom William Cane), piše da su oba pola najviše primedaba prilikom ljubljenja dali na nedostatak raznovrsnosti. Stoga Christian preporučuje ljubljenje različitih delova lica, s posebnom pažnjom na uši i vrat, plus nežno grickanje donje usne i ušne resice.

Da je za dobar poljubac potrebno dvoje ističe i Marilyn Anderson, autorka publikacije Never Kiss a Frog: A Girl's Guide to Creatures from the Dating Swamp. “Dve najbitnije stvari za nezaboravni poljubac jesu ugađanje partneru i ugađanje sebi”, piše Anderson.

“Treba uneti celo telo u poljubac. Bez reči, usne bi trebalo da kažu: dragi, ima još toga!” I ona sugeriše da treba početi blagim poljupcima po vratu, do uha, a tek onda preći na usne. Treba praviti kratke pauze, a onda se vratiti usnama. Evo još saveta eksperata za ljubljenje koji nisu objavili nijednu knjigu, ali očigledno vladaju temom. Pamela Weis, direktorka marketinga u Los Anđelesu, kaže da treba početi tako što partneru stavimo ruku na vrat. „To doprinosi strasti, kao da želite da kažete: ne mogu te se zasititi. I da budemo iskreni, to je ono što poljubac čini odličnim“, kaže Pamela, a Dan Landow, student u Bridžvoteru, ističe da je za dobar poljubac važno ne razmišljati kuda on vodi. “Uživajte u samom poljupcu. Kad je dobar, on je avantura sam po sebi, a ne korak ka nečemu drugom.”

Bilo da se prvi put ljubimo sa nekim novim ili se ljubimo sa svojim životnim partnerom, poljubac uvek ostavlja utisak koji se zadržava dugo nakon samog čina. Od trenutka kada se zagledamo jedno drugom u oči, dotaknemo usnama, nakrenemo glavu na desnu stranu i prepustimo čaroliji ljubljenja, malo gricnemo usnu partnera, a onda brzo ljubimo „da prođe“ do momenta predaha, u našem telu se događa pravi hormonski vatromet.

“Poljubac nije samo poljubac. To je hemijska reakcija”, kaže Sheril Kishenbaum u svojoj knjizi Nauka o ljubljenju. Romantični poljubac, na primer, uvećava nivo oksitocina, ljubavnog hormona koji je zaslužan za vezivanje i privrženost. Prilikom romantičnog poljupca nivo oksitocina je čak tri puta veći nego što je to slučaj za vreme orgazma. Ljubljenjem nam skače i dopamin, hormon koji, inače, najviše utiče na požudu. Zbog dopamina imamo osećaj da smo na sedmom nebu, a preljubnici nisu ništa drugo do „dopaminske žrtve“. Serotonin nas, kao skup nevidljivih signala koji prosto struje našim telom, navodi da neprestano mislimo o voljenoj osobi, a ljubljenjem možemo smanjiti i nivo hormona stresa, kortizola.

Međutim, hormoni su samo deo priče o poljupcima. Govor tela i poruke koje šalje mozak mogu napraviti razliku između ljubavi i požude. Valjano raspoloženje je prvi korak. Nadalje, bitno je i da kontakt očima prethodi poljupcu. Praksa je pokazala da su za čin ljubljenja značajni i mišići lica. Tokom jednog strastvenog poljupca aktiviramo čak 35 mišića, njih 29 pripadaju licu (što deluje efikasno i na prevenciju nastanka bora). Brzim poljupcem usta na usta izgubimo oko tri kalorije, dok nam strastveni poljubac skida i do dvanaest.

Od pravog, vatrenog, senzualnog poljupca zadrhtaće nam kolena, proći će nas žmarci, a nije isključeno ni da doživimo orgazam. Ipak, važna je tehnika. Evo jednog od recepata za početak ljubljenja.

Korak prvi: paralelno sa laganim dodirivanjem usana partnera, ruke prisloniti na njegovo lice.

Korak drugi: potpuno se posvetiti partnerovoj donjoj usni i tek onda nežno jezikom dodirnuti njegov jezik. (Važno je biti samouveren i vladati situacijom, a tada senzualni jezik može napraviti čudo).

Korak treći: uvući ruke u partnerovu kosu i privući ga sebi (to doprinosi rasplamsavanju strasti). Da li ćete nastaviti sa ušnim resicama, grickanjem usana, šaputanjem i prelaskom na vrat zavisi od vas.

Važna napomena: ni u kom slučaju ne gledati u partnera izveštačeno uspaljenim pogledom kao u porno filmovima! Izgledaćete smešno. Ako ima hemije, zenice se same šire i oči postaju neodoljive.

Mislite o tome ako se ovih dana sretnete s nekim baš baš Posebnim.

psihologija

anksioznostbogatstvodepresijaempatijafeetgovortelaljubavljubomoraljudimastamilionermislimoćmoneymuskaracnarcisoidnostnedostataknovacnplobavezaosecanjaotacpitanjapokretipomocpromenapsihapsihologijarazmisljanjeresenjeroditeljroditeljstvosamocasimptomidepresijesinslavasrecastopalastrahsvettatavladarkavoletizenezivot

Komentariši