Dečko ti je ljubomoran? To je normalan osećaj koji se svima javlja, ali treba da znaš šta je patološka ljubomora, a šta ona koja se smatra normalnom i zdravom.

Iako ljubomora nije osećanje kojim treba da se dičimo, činjenica je da smo ga svi u nekom momentu osetili, posebno onda kada je u pitanju ljubomora u vezi. Sasvim je normalno osetiti izvesnu dozu nelagodnosti i zavisti kada vidiš da se tvoj dečko super provodi u društvu zanosne plavuše koja je samo devojka njegovog prijatelja, drugarica iz osnovne škole ili nešto slično tome. Ovakva ljubomora je sasvim normalna i prihvatljiva, jer je znak da nam je stalo do nekoga i da nam nije svejedno kada se pojavi opasnost da ga izgubimo.

Patološka ljubomora je ipak nešto više od toga. Može biti vrlo opasno biti u vezi sa takvim partnerom, i zato nije na odmet da znaš kako da je prepoznaš na vreme i kako da se izboriš sa posesivnošću svog partnera.

 

Šta patološku ljubomoru čini tako opasnom

Kao što smo rekli, normalna ljubomora će da se javi u situacijama kada ima bar nekih naznaka da bi opstanak veze mogao da bude u opasnosti zbog pojave neke druge osobe.

Patološkoj ljubomori ne treba motiv, signali dopadanja ni vidljiv dokaz prevare.

Ovakve osobe traže dokaze tamo gde ih nema i na taj način psihički, a ponekad i fizički, iscrpljuju i maltretiraju partnera.

Patološka ljubomora poznata je još i kao Otelo sindrom. Ovaj poremećaj dobio je naziv po Šekspirovoj tragediji „Otelo“ u kojoj glavni junak, usled ljubomore i zavisti, na kraju priče davi svoju ljubavnicu Dezdemonu.

 

Ljubav sa Otelo sindromom je bolesna ljubav!

Osobe koje su patološki ljubomorne su preopterećene i preokupirane mislima o tome da ih njihov partner vara. Pri tom, za tako nešto uopšte nemaju dokaze, a često ni prave razloge, već se njihove ljubomora zasniva na pogrešnim uverenjima. Svoju brigu pravdaju preteranom ljubavlju prema partneru.

Ipak, više je nego jasno da nije u pitanju ljubav nego posesivnost i ozbiljan poremećaj koji uopšte nije za zanemarivanje.

Ljubomora ovog intenziteta je psihološki poremećaj i pored tih opsesivnih i posesvnih misli i deluzija uključuje i neke neprihvatljive i nenormalne, prenaglašene radnje koje narušavaju stabilnost jedne veze. I više od toga – mogu je pretvoriti u pravi pakao. Otelo sindrom je ozbiljna dijagnoza, podjednako kao i šizofrenija ili bilo koja druga psihoza koja čini da mozak vidi ili čuje nešto čega nema.

 

Muškarci i žene drugačije ispoljavaju patološku ljubomoru:

Mušakrci sa ovim poremećajem su skoniji nasilju i tome da povrede pa čak i ubiju nekoga samo sopstvenim rukama. Žene u ovom slučaju probegavaju nekoj vrsti oružja, a najčešće je to nož.
Muškarci su uglavnom ljubomorni na status potencijalnog i zamišljenog ljubavnika, dok su žene ljubomorne na mladost i na fizičku atraktivnost potencijale ljubavnice.

Muškarcma je okidač za ovakvo ponašanje seksualno neverstvo, dok je ženama emotivno neverstvo na pameti kada imaju ljubomorne scene.
Ono što im je zajedničko jeste činjenica da traže povod u svemu i svačemu, tamo gde bi moglo da ga bude i tamo gde ga nema uopšte. Život sa ovakvim partnerom može biti gori nego život u zatvoru jer pored izlolacije podrazumeva psihičku torturu koja zahteva da konstatno izmišljaš besmislene razloge i opravdanja za svakodnevne poteze.

 

Koji su znaci ljubomore

Da li si se nekad požlalila prijateljici da ti je dečko ljubomoran? To je prvi signal za uzbunu! Ukoliko je njegova zavist došla do tog stadijuma da moraš nekome da se žališ, jer te njegovo ponašanje ometa i guši , možda treba da obratiš pažnju na znake patološke ljubomore.

Normalna ljubomora nije jakog intenziteta. Iako može da dovede do nekih ispada, nesporazuma i scena, isto tako može biti zadržana za sebe. Uglavnom postoji neko zrnce sumnje koje pravda takvo ponašanje.

Zašto muškarci vole starije žene i ima li takva veza buducnost?

Patološka ljubomora nije sakrivena, ne drži se za sebe i vrlo je jasna, a prepoznaćeš je po sledećim znacima:

-Partner te često optužuje za prevaru i zaljubljivanje ako pogledaš nekoga, progovoriš sa nekim, pogledaš u telefon…
-Ispituje tvoje ponašanje u najsitnije detalje – gde si gledala, šta si rekla, šta si mislila

-Proverava tvoje telefonske razgovore, brojeve u imeniku, propušetene i poslate pozive kao i sms poruke

-Ne dozvoljava da se družiš na društvenim mrežama i otvoriš nalog na Fejsbuku, Tviteru ili slično plašeći se upoznavanja preko interneta

-Ne dozvoljava ti druženje sa starim prijateljima i porodicom, ne dozvoljava da se zaposliš. Polako ali sigurno počinje da te izoluje od ljudi

-Ne dozvoljava ti bavljenje hobijem , sportom ili bilo kojim aktivnostima van kuće

-Tvrdi da imaš ljubavnika čim pokušaš da se odbraniš i povučeš iz ovako bolesne veze.
-Negira ljubomorno ponašanje i činjenicu da ima problem
-Priznaje ljubomorno ponašanje i izvinjava se zbog njega, ali ga ipak vremenom opet ponavlja stvari koje te povređuju.

-Laže i izmišlja situacije koje se nisu desile. Recimo, da si u snu rekla nečije ime ili da si u onim retkim situacijama kada si u mogućnosti da se vidiš sa nekim (recimo u prodavnici) viđena kako razgovaraš i flertuješ sa nekom osobom.

Sve ovo je zapravo psihičko nasilje nad tobom i ukoliko na vreme ne prepoznaš i ne rešiš ovaj problem, to može da naruši tvoje zdravlje.

Ono zbog čega je patološka ljubomora posebno opasna i zbog čega se razlikuje od one ljubomore koja je prihvatljiva jesu pretnje fizičkim nasiljem ili samoubistvom, ali i pravo fizičko i verbalno nasilje koje možeš da doživiš.

Patološka ljubomora u braku često je uvod za nasilje u porodici.Iz nje se često razviju čudna, zamršena klupka i komplikovane, nasilne veze koje završe i brakom u kojem je jedna strana žrtva, a druga glumi žrtvu. Ljubomora u braku i u vezi može biti posebno komplikovana, naročito onda kada žrtva finansijski zavisi od partnera i kada u braku ima dece.

Vremenom se pravoj žrtvi čini da nema kud da pobegne jer nema posao, nema novac , nema prijatelje, a ima obavezu prema deci i jedino što ostaje jeste da trpi i da veruje da je sve to u stvari samo neobičan način da se iskaže ljubav. Neretko se ovakve veze završavaju tragedijom.

 

Odakle ovakvo ponašanje?

Da li si prepoznala u ovom ponašanju ljubomoru svog momka ili tvoja drugarica ima ovakvu vezu? Možeš misliti da je to karmička ljubav i dug koji vučeš iz prošlosti i koji moraš otplatiti, pravdati to strašću, temperamentom, sudbinom, ali to nije ispravno mišljenje, a ponajmanje se može nazvati ljubavlju.

Ovakve osobe nisu samo sklone ljubomornim scenama u vezi, već često proganjanju svoje žrtve, kako u životu tako i preko interneta i na taj način izazivaju strah.

 

Uzroci posesivnosti i ljubomore u vezi su najčešće sledeći:

neko loše iskustvo u životu
porodična istorija patološke ljubomore, šizofrenije ili nekih drugih bolesti psihe
uslovi odrastanja sa previše strogim i zahtevnim roditeljima
loši uzori u životu
određene cerebralne povrede
alkoholizmom, droga i konzumiranje supstanci koje utiču na mentalno stanje
seksualna disfunkcija
nisko samopouzdanje

Ove osobe nisu sigurne u sebe i svoje kvalitete, pa senku svoje sumnje bacaju na partnera. Vrlo često, patološka ljubomora ide u paketu sa drugim psihičkim poremećajima ličnosti. Tako se može desiti da ovakav tip čoveka bude naočigled svih ljubazan, društven i šarmantan, a da se u vezi pretvara u pravo zavidno čudovište i energetskog vampira koji će te dokrajčiti.

 

Istraživanja su pokazala se u 27-34% patološka ljubomora može povezati sa alkoholizmom

 

Kako se izboriti sa ljubomornim partnerom

Biti u vezi sa osobom koja ima Otelo sindrom nije nimalo lako i nekome sa strane može delovati suludo pokušavati spasiti brod koji tone. Ovakve veze mogu biti opasne, nasilne i fatalne i najbolja varijanta je pobeći od njih. Onome ko je učesniik u takvoj vezi , makar i u ulozi žrtve, uopšte nije lako. Tu su pomešana osećanja bliskosti, ljubavi, mržnje, razumevanja, straha.

Ovakav vid ljubomore nije jednostavno izlečiti i zahteva uključenost stručnog lica i odgovarajuću psihološku i psihijatrijsku kongitivnu terapiju.

 

Postoji li ikakav način kako prevazići ljubomoru?

Ako ti je dečko jako ljubomoran, trebalo bi da uradiš sledeće:

Razdvoji ljubav i ljubomoru.

Iako postoje verovanja da je normalno biti ljubomoran kada nekoga voliš, preterana ljubav ne znači preteranu ljubomoru i posesivnost. Ljubav je i u pružanju i u primanju, a ne u poptpunoj kontroli nad nečijim životom i ponašanjem.

Donesi odluku da postaviš granice.

Stavi do znanja partneru jasno i glasno šta ti u njegovom ponašanju smeta i šta nećeš da tolerišeš. Budi konkretna. „Ja hoću da saslušam sve tvoje nedoumice i pomognem ti da ih prebrodiš, ali neću dozvoliti da mi braniš da pričam sa drugim ljudima„. Ukoliko on ne poštuje granice, nemoj ni ti poštovati one koje ti on nameće. Ostavi ga.

Razmisli o svojim postupcima.

Da li radiš nešto u samoodbrani što izaziva dodatni bes kod tvog partnera. Recimo, kada te ljubomoran dečko pozove 78. put danas, ti mu se ne javiš. To nije rešenje, jer kod osobe koja je patološki ljubomorna to odmah budi sumnju i stvara nervozu i agresiju. Ako ti je stalo da spasiš ovakvu vezu, navikni na to da treba da budeš uvek dostupna i da nema mesta za igre i misterije.

Ne prihvataj optužbe za dela koja nisi počinila, samo zato da bi umirila situaciju.

Time samo sebi kopaš još veću jamu u koju svašta može da stane. Objasni mirnim glasom da je razgovor sa prijateljem na ulici samo razgovor koji ne uključuje seksualnu privlačnost niti takve namere. Ne prihvataj optužbe da si ga možda pogrešno pogledala, pipnula ili slično.

Razgovaraj sa partnerom, ali ne u smislu da pokušavaš da ga razuveriš, jer to je nemoguće.

Ukoliko ti je zaista stalo, pokušaj da ga nagovoriš na to da zajedno potražite stručnu pomoć.

Budi otvorena i dostupna.

Razgovaraj sa njim o njegovim strahovima i nesigurnostima , ali nemoj pri tom potecnjivati njegova osećanja. Stavi do znanja da razumeš kako se oseća, pa zatim objasni kako se ti osećaš.

Pokaži ljubav.

Radi to često i na bilo koji način. To može da znači da ćeš mu se uvek javiti na telefon, jer zašto bi izbegavala nekoga koga voliš. U ovakvim situacijama nema mesta za teranje inata. Možeš i jednostavno, iz čista mira, da mu staviš do znanja da ti je stalo. Kaži to. Pošalji poruku. Pruži zagrljaj.

Obratite se za pomoć stručnom licu.

Patološka ljubomora je poremećaj koji zahteva lečenje, i sami ćete se teško izboriti sa tim. Pomoć nije potrebna samo tvom partneru nego i tebi. Ovakve veze mogu da poljuljaju tvoju veru u druge ljude i druge muškarce i ostave trajne posledice na tvoj emotivni život.

Ukoliko ni posle svega ovoga tvoj partner ne pokaže nameru da se promeni i ne shvati da svojim ponašanjem čini da se osećaš loše, jasno je da tu nema ljubavi jer ljubav nije sebična ni narcisoidna. U tom slučaju je najbolje da odeš i raskineš vezu sa njim.

Onda kada zaljubljenost još traje i kada hemija u našem telu još uvek uzburkava plamenove, budi cvetiće u glavi i leptiriće u stomaku, ljubomora i posesivnost mogu delovati čak i primamljivo – kao znak velike i ljubavi i pažnje. Onda kada zaljubljenost prestane i kada treba da se stvori veza između dvoje ljudi zasnovana na poverenju, ljubavi i povezanosti, posesivnost postaje veliki teret i može da sruši sagrađene temelje ljubavi.

 

Ljubav i ljubomora nisu isto

Ljubomora u vezi

U našem jeziku ova dva pojma imaju zajednička samo prva tri slova. Sve ostalo, kako na rečima tako i na delima, su ogromne razlike koje je nekada teško pomiriti. Čvrsto povezane, one srastaju u neku čudnu, bolesnu, malignu vezu koja ne može imati srećan kraj. Ili će narušiti vaše odnose, ili će ti narušiti zdravlje, a najverovatnije i jedno i drugo.

Patološka ljubomora je psihička bolest, a ovakva veza nešto što možemo shvatiti kao rak ljubavi. Baš kao što kancer pusti svoje metastaze kao korenje , tako i ljubomora širi svoje pipke i iscrpljuje ljubav, poverenje, toleranciju, nadu i to uopšte nije naivno.

Vrlo često, krajnji rezultat ovakve veze bude fatalan, kako u prenesenom , tako i bukvalnom smislu. Zato je važno da prepoznaš svog Otela na vreme, ma kako vešto on ljubomoru maskirao u ljubav i pažnju. Naš savet je da ga ostaviš . Da li ćeš se boriti ili bežati – ta odluka ipak ostaje na tebi.

 

Izvor:minutzamene

Nema komentara

Komentariši