Naučnici su dokazali da su žene koje poseduju jake ličnosti pravi dragulj za partnera. Prema studiji, takva žena znatno smanjuje rizik od dijabetesa kod svog muža.

Teško je poverovati, ali ovo su naučno dokazane činjenice. Naravno, nije sve baš tako jednostavno. Pogotovo ako vam žena “zvoca” od jutra do sutra i to sve začini pokojim izlivom besa. Ova studija ne odnosi se na te krajnosti. Ali, čovek koji pored sebe ima “zahtevnu” ženu, može prestati da se brine o svom zdravlju.

Stručnjaci s Univerziteta u Čikagu i Državnog univerziteta u Mičigenu proveli su niz eksperimenata i dokazali da loše raspoloženje partnera direktno utiče na zdravlje drugog partnera, posebno u smislu potencijalnog rizika od dijabetesa.

Istraživanje je obuhvatilo 1.228 parova. Naučnici su im postavili mnoga pitanja: “Koliko su zadovoljni njihovim postojećim odnosima?”,”Jesu li zadovoljni svojim partnerom i kako?”,” Koliko vremena provode zajedno i kako?”…

Druga serija pitanja odnosila se na potpuno različite teme: “Koliko su otvoreni jedno prema drugom?”, “Skrivaju li nešto od partnera?”, “Koliko često se partner žali ili kritizira?” Rezultati istraživanja bili su zapanjujući. Prvo, dramatično su se razlikovali u zavisnosti o polu učesnika.

Žene koje su svoj odnos smatrale sretnim, gde niko nije bio izložen kritikama i razdražljivom ponašanju, praktično nisu ni riskirale obolevanju od dijabetesa u budućnosti. Naučnici objašnjavaju ovo činjenicom da takve žene savesnije komuniciraju s partnerom, pokazujući uređen takt i mudrost.

Smirena komunikacija s partnerom utiče na dobar metabolizam i dobro zdravlje. Ali, podaci istraživanja muškaraca su šokirali sve. Istraživači u početku nisu mogli čak ni poverovati u rezultate, jer su se radikalno razlikovali od rezultata istraživanja kod žena.

Muškarci koji su izjavili da su ih njihove žene stalno pokušavale kontrolisati, da su iritantne i nastrojene kritici, bili su manje skloni pojavi dijabetesa u budućnosti. Za razliku od muškaraca koji su živeli miran i tih život uz ženu koja im nije “zvocala”!

I to nije sve: Partneri razdražljivih i jakih žena, ako su na kraju i dobili dijabetes, to je bio blaži oblik. Osim toga, oni su uvek bili u stanju da kontrolisu nivo šećera u krvi. Naučnici rezultate ovog istraživanja objašnjavaju činjenicom da te “zahtevne i iritantne žene” pažljivo prate i zdravlje svog muža kao i njegovo ponašanje.

Činjenica je da su žene s daleko boljim karakteristikama odlučnije i donose optimalne odluke. A to potvrđuje i nauka. Istraživanje provedeno na Univerzitetu psihologije Južni Vels napravilo je studiju koja je potvrdila činjenicu da su žene složenijeg karaktera obično pametnije.

To se objašnjava da su skeptične skoro u svemu. One se vode objektivnim razlozima i vlastitom analizom. One, također, znaju kako što uvjerljivije i odlučnije prenijeti svoj zahtjev mužu. Moguće je da će ih zbog toga muž mnogo bolje slušati (pogotovo jer nema drugi izbor), a zauzvrat će dobiti dobro zdravlje!

Žene snažnog karaktera imaju prednosti u odnosu na mirne žene, ali ne u svemu. Nekim drugim studijama dokazano je da one možda supruga spašavaju od dijabetesa i bolesti, ali se zato one goje. To je zbog činjenice da su, jednostavno, “bombardirane” adrenalinom i kortizolom, koji se u njima taloži u vidu kilograma.

Nema komentara

Komentariši