Nisu svi odnosi formirani na ravnopravnoj osnovi. Jedna osoba često će ostvariti moć i autoritet nad drugom, a osoba u tom položaju može pokušati da iskoristi svoje prednosti u oblastima koje neopravdano kontroliše.

Zloupotreba položaja moguća je od bilo koje strane u neravnopravnom odnosu: ponekad podređena osoba može pokušati da uspostavi ravnotežu iniciranjem sek*ualne komponente u vezi.

Osoba koja će pokušati da koristi superiornu poziciju s ciljem dobijanja sek*ualnih “usluga” od podređene osobe može se opisati kao seksualni manipulator. Ovakvi ljudi su sek*ualno agresivni; obično, njihov glavni cilj je samo njihovo sek*ualno zadovoljenje.

Nisu zabrinuti za interese druge osobe i imaju tendenciju da budu vođeni svojim fantazijama i potrebom za sek*ualnom kontrolom dok manipulišu i iskorištavaju bojažljivog ili zbunjenog partnera. Moć, prestiž i sek*ualna odvažnost njihovo je oružje. Njihove žrtve su mnogobrojne.

Najnemoralnije sek*ualne predatore ne zabrinjavaju zakoni. Kako bi ostvarili svoje sek*ualno zadovoljstvo, oni će čak i zlostavljati predmet njihove želje. Srećom, broj nasilnih sek*ualnih predatora je nizak. Međutim, broj sek*ualnih manipulatora mnogo je veći. Umesto fizičke sile, oni koriste duhovitost, šarm i govor kako bi manupulisali žrtvama. Oni mete biraju pažljivo, sigurni u svoju sposobnost kontrolisanja događaja i manipulisanja pojedincima kako bi dobili ono što žele.

Sek*ualni manipulatori najčešće imaju veoma izražen takmičarski duh te na većinu situacija gledaju kao na pobedu ili poraz. Oni mogu biti veoma fokusirani i nemilosrdno takmičarski nastrojeni. Za takve ličnosti, pobeda nije samo važna – ona im je sve pa čak i kada je “takmičenje” sek*ualne prirode. Manipulatori su navikli da se stvari dešavaju na njihov način.

Za sek*ualnog manipulatora, težnja može biti dugotrajan proces. Ona može početi sa komentarima o odeći ili izgledu. Ovi, naizgled bezazleni, komentari mogu biti praćeni sve specifičnijim, sek*ualnim referencama. To obično počinje seksualnim šalama ili komentarima koji se koriste kako bi se ocijenilla reakcija druge osobe. Kako ponašanje manipulatora postepeno postaje sek*ualno otvorenije, senzibilitet mete može postati ravnodušniji. Svaki izgovor za nedolično ponašanje umrtvljuje šok sledećeg dela.

Kroz ovo ponašanje, tipičan manipulator dovoljno je pametan i rečit da odvrati početni otpor ili prigovore njegovoj uvertiri. Prilično često, on stvara izgovore i objašnjenja za svoje ponašanje, prebacivanjem krivice za nesporazum na svoju metu. Što nespremnijom i što više zbunjenom svoju metu može napraviti to je bolja atmosfera za seksualno manipulisanje. Eksploatacija naivnosti, neizvesnosti, neiskustva i zbunjenosti njegova je igra. Pomenute reakcije, zapravo, mogu uzbuditi sek*ualnog manipulatora.

Sek*ualni manupulatori ponekad postoje tamo gdje ih najmanje očekujete. Ako primijetite bilo koji od navedenih obrazaca u nekoj od vaših veza, važno je da se odmah distancirate od takve osobe.

psihologija

anksioznostbodylanguagebogatstvodepresijaempatijagovortelahoroskophoroskopskiznaciljubavljubomoraljudimastamilionermislimoćmuskaracnarcisoidnostnedostataknlpnovacobavezaoholostosecanjaosmehotacpitanjapomocpromenapsihapsihologijapsihopatapsihopatijapsihoterapijarazmisljanjeresenjeroditeljroditeljstvosamocasimptomidepresijeslavasrecastatusstrahsvettatatekstvladanka218vladarkavoletizenezivotzodijak

Komentariši