Šta sve jake emotivne veze imaju zajedničko?

 

1. Uspješno komuniciranje uz pomoć “jezika ljubavi”

Pettiford objašnjava da je “jezik ljubavi” trenutno jedna od najpolularnijih tema. U osnovi, “jezik ljubavi” ima 5 dimenzija:

1. afirmativne riječi – riječi koje koristite kada svom partneru želite da izrazite ljubav;
2. kvalitetno vrijeme – vrijeme koje partneri provedu u međusobnom komuniciranju;
3. mali znaci pažnje – sve ono što učinite za svog partnera, a za što znate da mu znači, na primjer, kuvanje omiljenog jela;
4. fizički dodir – svi oni dodiri koji čine da se partner dobro osjeća, pri tom ti dodiri uopšte ne moraju biti seksualni;
5. darivanje

 

Se*sualni signali: Kako ON zna da ONA hoće?

 

2. Ispunjavanje emotivnih potreba partnera

Možete smatrati da ste ispunili emotivne potrebe svog partnera kada odvojite vrijeme da u potpunosti razumijete šta je ono što čini da se vaš partner osjeća voljenim. “Imam doktorat iz poznavanja moje supruge Danijele”, kaže dr Pettiford

 

3.Kompatibilnost

Ovo podrazumijeva razumijevanje i otkrivanje razlika i pronalaženje zajedničkih interesovanja. Muškarci i žene su različiti. Prihvatanje partnera onakvog kakav jeste treba da bude obostrano. Na taj način zajednički ćete pronaći smisao života.

 

4. Zajedničko učešće u rekreativnim aktivnostima

Srećni parovipronalaze rekreativne aktivnosti u kojima oboje uživaju i na taj način dodatno učvršćavaju emotivnu vezu.

PREPOTENTNOST I KOMPLEKS VIŠE VREDNOSTI

5. Efikasna komunikacija

“U emotivne veze često ulazimo sa slojevitim namazima naše prošlosti”, kaže Pettiford. Partner svakog dana treba da “uviđa” svog partnera. Od izuzetne je važnosti da se oboje osjećate slobodni da kažete ono što mislite, da otvoreno govorite o svojim osjećanjima i da imate povjerenje da jedno drugom možete da kažete i šta želite i šta ne želite.

 

6. Druženje sa drugim srećnim parovima.

Pettiford preporučuje da pronađete svoje “bračne mentore”, odnosno parove koji imaju funkcionalnu vezu i na koje možete da se ugledate.

 

7. Veza se definiše kao RAD!

Nijedan uspjeh ne dolazi bez zalaganja i teškog rada pa je takav slučaj i sa emotivnim vezama. Veze u kojima oba partnera ulažu sebe, i na to gledaju kao prioritet, imaju mnogo veće šanse da opstanu i vremenom jačaju, umjesto da slabe.

Knoworthy.com

1 Komentar

Komentariši